Background

Meteoriet viel in 1908 op Siberië

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De meteorieten die vanochtend Rusland troffen zijn zeldzaam, maar niet uniek. In 1908 stortte een meteoriet neer in Siberië.

De getroffen regio werd pas in de jaren 20 toegankelijk en dus duurde het een aantal jaar vooraleer de impact van de meteoriet zichtbaar werd. In die tijd bestonden er nog geen satellieten die de bevolking voor een asteroïde of meteoroïde konden waarschuwen. De rook en gloed waren in delen van Rusland zichtbaar en veel mensen ontvluchtten hun huizen uit vrees voor het einde van de wereld.

Het incident in Tungaska heeft wetenschappers de rest van de eeuw verdeeld. Was het gezien de schaal van de impact een komeet, een asteroïde of een meteoriet. Een asteroïde is een groot stuk gesteente dat net als een kleine planeet rond een ster beweegt. Vanavond zal zo'n exemplaar op een zucht van de Aarde passeren. Een meteoriet is een kleiner brokstuk dat afkomstig kan zijn van een asteroïde.

In 2008 heeft Nintendo een videogame voor Wii gebaseerd op het mysterie: 'Secret Files: Tungaska'. Het leverde ook de schrijvers van de tv-serie The X-Files in de jaren 90 inspiratie op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden