Meteoriet bracht vorig jaar potentieel leven naar aarde

Fragmenten van de Sutter's Mill-meteoriet. Beeld ap
Fragmenten van de Sutter's Mill-meteoriet.Beeld ap

Wetenschappers hebben onverwachte ingrediënten voor leven gevonden in stukken meteoriet die vorig jaar boven de Amerikaanse staat Californië de atmosfeer binnenkwamen. Het zou gaan om organische moleculen die nog nooit eerder gevonden werden.

Redactie

De wetenschappers deden de ontdekking bij onderzoek van de meteoriet van Sutter's Mill, die de lucht boven Californië vorig jaar in april deed oplichten. Volgens de onderzoekers kunnen de gevonden deeltjes helpen om beter te begrijpen hoe het allereerste leven op aarde is ontstaan.

Soep
Sandra Pizzarello, biochemicus aan de Arizona State University in Tempe, legt uit dat wetenschappers al langer denken dat meteorieten levensvormen naar aarde hebben gebracht. Ze kunnen rijk zijn aan organische materialen. Uit een 'soep' van die materialen is mogelijk het eerste leven op aarde ontstaan.

In eerste instantie, bij een poging de materialen aan de oppervlakte te krijgen met behulp van oplosmiddelen, bleek de onderzochte meteoriet weinig oplosbare organische materialen te bevatten. Maar met gebruikmaking van een andere methode lieten de fragmenten materialen los die nog nooit eerder werden opgemerkt.

Volgens Pizzarello kunnen de ontdekte moleculen mogelijk leven vormen onder de juiste omstandigheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden