Meten

Trouw-redacteur Anita Lowenhardt wil 20 kilo afvallen. Op deze plaats doet ze de komende tijd elke maandag verslag van haar pogingen dat ideaal te bereiken. Op een afslankinstituut en met een dieet. Vandaag aflevering 5.

Anita Lowenhardt

“Het is de vierde keer vandaag, dan gaan we meten.” Het 'we' van verpleegkundigen en andere hulpverleners is ook tot het afslankinstituut doorgedrongen.

Dat was ik freudiaans vergeten. Niet alleen wordt vóór en na de 20-minuten-zit in de ozontank de bloeddruk gemeten en is aan begin en eind van het instituutsbezoek de weegschaal onverbiddelijk, bij elk vierde bezoek dient er ook gemeten te worden. In een van de oefenruimte afgescheiden hokje staat een ingenieus meetapparaat tegen de muur. Daarmee wordt, steeds op dezelfde hoogte, de omvang van kuiten, bovenbenen, buik, billen, boezem en armen vastgesteld.

“Eén centimeter van elke kuit”, verklapt het metende instituutsmeisje. Vond ik niet écht nodig, maar ... la. “Eén centimeter van de bovenbenen.” Hoi. Hetzelfde geldt voor buik, billen en armen. “Elf centimeter in totaal”, stelt zij vast. Niet niks. En dat terwijl ik in die twee weken (men oefene wekelijks twee keer op het instituut) iets meer dan één kilo kwijt ben.

Weer wat geleerd. Elf centimeters vet wegen blijkbaar één kilo. Of weegt vet niet, maar hoe kan ik dan 19 kilo te zwaar zijn? Of komen er spieren voor in de plaats die zwaarder zijn? In dat geval kun je dus vele centimeters in omvang slinken terwijl je nauwelijks gewicht verliest. Vandaar dat het instituut je 45 centimeter minder kan beloven, zelfs bij gelijkblijvend gewicht.

Ik zet mij op een krukje, in afwachting van het corvee in de ozontank. Naast mij zit een redelijk slanke vrouw, eind dertig schat ik, die zo te zien het instituut niet lang meer hoeft te frequenteren. “Die dikke bovenbenen”, raadt ze m'n gedachten. “Die wil ik niet meer. Ik heb ze overgehouden van bodybuilding en ze moeten weg.”

“Maar dat dieet van hier, daar kan ik me niet aan houden. Eind van de week is m'n dochter jarig en dan laat ik die taart niet staan, net zo min als het ijs na het diner. Wat ik af en toe doe, is een hele week vleeswaren eten, daar val je kilo's van af.” Ik moet er niet aan denken. Aan die vleeswaren dan.

Na de ozontank de oefeningen in de warmte. Wat ik moet doen, hangt op een briefje naast de cabineopening en voor de bijzienden onder ons ook nog in grote letters op de plastic cabinekoepel, maar hoe ik welke oefeningen als 'kicks naar voren' of 'twist' moet doen, kan ik maar niet onthouden. Voor gymnastiek moet je aanleg hebben, voor aankomen ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden