Meten met een badmuts vol gaatjes

Hersenproeven moeten het grote publiek dichter bij het brein brengen

"Kijk, dit zijn elektroden. Ik plaats ze op het hoofd van jullie docente. Hiermee maak ik een EEG om te onderzoeken hoe het brein werkt." Roel Willems, onderzoeker aan het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag van de Radboud Universiteit Nijmegen, doet een soort badmuts met gaatjes, zwarte doppen en snoeren over de schedel van docente Hilde Kock. De klas, vwo-6, kijkt nieuwsgierig toe.

Willems doet de proef omdat het wereldwijd Brain Awareness Week is. Een aantal dagen staan hersenen centraal in lezingen, symposia en masterclasses op middelbare scholen. Verschillende instellingen willen het grote publiek 'dichter bij hun hersenen brengen'.

In het Gelderse Silvolde meten de elektroden de hersenactiviteit van de biologieleraar van het Almende College. Op de beamer verschijnen grafiekjes die de hersengolven weergeven. "Nu is dit nog een brei van prikkels", Willems wijst naar het scherm, "maar als ik haar twee verschillende piepjes laat horen, zien we hoe het brein reageert."

Kock zet de koptelefoon op. Grafieken op het scherm laten zien dat de docente inderdaad anders op de twee tonen reageert. Het is duidelijk dat ze de hoogste voorspelt. Met een EEG (elektro-encefalogram) doet het instituut veel onderzoek. "Wat ik nu doe, is een heel simpel testje, maar we kunnen veel ingewikkelder dingen onderzoeken met dit apparaat."

Vanuit de klas komen geïnteresseerde vragen. "Zitten de haren van de docente het onderzoek niet in de weg?" wil Arjo Neevel weten. Het antwoord is nee. "Dankzij een speciale gel geleiden de elektroden toch. Je zou denken dat het makkelijker is bij op een kaal hoofd, maar die huid is ruwer. Golven zijn dan moeilijk op te pikken."

"De laatste tijd is er al veel meer aandacht voor het brein, maar mensen weten nog steeds te weinig over de werking ervan", vindt Riekie van Nies van de Hersenstichting Nederland. De populariteit van boeken over het onderwerp toont dat de interesse er is. Binnen een jaar zijn er bijvoorbeeld al 180.000 exemplaren verkocht van 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden