Metamorfose Holland Acht pakt goed uit ondanks juichende Duitsers

Holland Acht tijdens de EK roeien in Glasgow. vlnr. Stuurman Diederik van Engelenburg, Freek Robbers, Lex van den Herik, Ruben Knab, Mechiel Versluis, Simon van Dorp, Maarten Hurkmans, Boudewijn Roell, Vincent van der Want.

 Beeld Merijn Soeters
Holland Acht tijdens de EK roeien in Glasgow. vlnr. Stuurman Diederik van Engelenburg, Freek Robbers, Lex van den Herik, Ruben Knab, Mechiel Versluis, Simon van Dorp, Maarten Hurkmans, Boudewijn Roell, Vincent van der Want.Beeld Merijn Soeters

Direct na de finish gingen de hoofden van de acht Nederlandse roeiers naar rechts, en dat van de stuurman naar links. Wat ze zagen waren juichende Duitsers die zojuist hun Europese titel in de mannenacht hadden geprolongeerd.

Fred Buddenberg

Dat was een zuur beeld, maar de bemanningsleden van de vernieuwde Holland Acht waren toch trots op hun prestatie op de EK. Na een serie derde plaatsen klom de ploeg eindelijk een plaatsje op het erepodium: zilver.

De zege van Duitsland, dat al bijna twee jaar ongeslagen is in finales, lag in de lijn der verwachting. Nederland moest de Duitsers in het tweede deel van de race laten gaan en leverde daarna nog een harde strijd met Roemenië om de tweede plaats. Uiteindelijk dus lachende gezichten bij de prijsuitreiking. “Natuurlijk wilden we winnen, maar ik ben blij hoe het is gegaan”, zegt Mechiel Versluis. “We hebben de race mooi aangevlogen.”

Als enige nog over

Versluis is met Boudewijn Roëll nog de enig overgebleven roeier van de olympische ploeg die in 2016 in Rio brons veroverde. Dit jaar onderging de bemanning een metamorfose, met de twee Amerika-gangers Simon van Dorp (21) en Maarten Hurkmans (20) als opvallendste nieuwelingen. Het tweetal studeert en roeit al een aantal jaren in de Verenigde Staten (Van Dorp in Washington en Hurkmans in Californië) en maakt sinds dit jaar deel uit van de Holland Acht.

“Het zijn jonge talenten die er onbevangen ingaan”, zegt Versluis over de nieuwe dynamiek die door hun komst in de boot is ontstaan. “Ze zijn heel positief en fanatiek. Dat herinner ik me wel van toen ik in de aanloop naar de Spelen van Londen in de acht kwam. Ik was ook zo jong en nu ben ik wat meer berekend. We hebben een mooie combinatie van bevlogenheid en ervaring.”

“Ze zijn allebei boven de honderd kilo en fysiek ontzettend sterk”, vult bondscoach Mark Emke op het Strathclyde Country Park aan. “Het is lekker om zulke jongens erbij te hebben. Met Bram Schwarz heb ik ook zo’n jongen op slag in de vier zitten. Ook hij is fysiek dik in orde, maar hij is ook een technisch heel goede roeier. Hier en daar zitten mensen die we graag inpassen en die de boot compleet maken.”

Jong talent en geroutineerde roeiers

Emke verkeert in de gelukkige omstandigheid dat hij momenteel kan putten uit een groot aanbod van getalenteerde roeiers. Een lichting die hem in staat stelt veel boten met goede roeiers samen te stellen. Er is zelfs een tweede acht. Emke: “Ook daar zitten echt goede mensen in. Zij moeten zich nog een paar jaar doorontwikkelen en dan krijg je weer concurrentie met de huidige groep. Daar wordt iedereen beter van.”

Met Van Dorp, Hurkmans en de ook nog pas 22-jarige Lex van den Herik bestaat de Holland Acht uit een mix van jong talent en geroutineerde roeiers als Versluis (31), Roëll (29), Vincent van der Want (32), Freek Robbers (27) en Ruben Knab (30). Ook de stuurman is nieuw: Diederik van Engelenburg (22). De boot vaart pas sinds een paar maanden in deze samenstelling, met als eerste resultaten twee keer brons tijdens de wereldbekerwedstrijden in Linz en Luzern en het EK-zilver.

Duitsland achterhalen

Emke, die morgen met de roeiers voor drie weken op hoogtestage gaat in het Oostenrijkse Obertraum als voorbereiding op de WK van volgende maand in Plovdiv, moet het straks stellen zonder Van Dorp en Hurkmans. Zij gaan terug naar hun thuisbases in de Verenigde Staten en voegen zich in mei weer bij de nationale selectie. Dan blijven ze bij de ploeg tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daar is goud, zoals in 1996 in Atlanta, het doel.

“Het is nu de uitdaging om Duitsland te achterhalen”, zegt Versluis. “Er zit voldoende perspectief en rek in deze ploegen. Vandaag hebben we ook niet de perfecte race gevaren. Op de WK komen er natuurlijk nog wel een paar sterke landen bij.” Emke: “We bouwen aan een goede acht, een goede vier en een goede dubbelvier. We willen winnen, met alle drie de boten.” Dat lukte in Strathclyde niet. Naast het zilver voor de Holland Acht stelden de twee vieren teleur met allebei een vijfde plaats.

Lees ook:

Te korte armen? Dan wordt roeien niks

Sportkoepel NOC-NSF organiseert talentendagen om goede sporters te ontdekken voor de toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden