Metaalunie krijgt steun voor pleidooi ontslagrecht

De roep van de Metaalunie om het ontslagstelsel bij het oude te laten, krijgt steun van andere brancheorganisaties.

Ook de bestratingsbedrijven, verenigd in OBN, en werkgevers in cultuurtechnische werken en het grondverzet (Cumela) hebben bezwaren tegen de hervormingsplannen van minister Donner. Zoals die er nu liggen, maken ze ontslag duurder en ingewikkelder, vrezen ze. Bedrijven in deze branches hebben net als in de metaal te kampen met personeelstekorten. Zo houdt de OBN deze maand weer de Dag van de Stratenmakers om mensen te interesseren voor het vak. In de branches heeft ontslag geen hoge prioriteit.

Bij Cumela richten de bezwaren zich op de hoogte van de ontslagvergoedingen, maar ook op de inperkingen van het flexwerk, zegt directeur belangenbehartiging Hannie Zweverink. Contracten kunnen volgens de voorstellen van Donner nog maar beperkt worden verlengd. Daardoor verliest de sector aan flexibiliteit, zegt Zweverink. Het huidige ontslagsysteem werkt goed, zeker sinds de wijziging (per 1 oktober 2006) dat werknemer en werkgever uit elkaar kunnen gaan zonder inmenging van het CWI, onderstreept ze. „Als we mochten kiezen, zouden we het bij het oude ontslagstelsel houden.”

De OBN heeft van meet af aan gepleit om het huidige ontslagregime te handhaven. „We kunnen er redelijk mee uit de voeten”, zegt directeur-secretaris Anne Fokke de Vries. „Als er nu eindeloze discussies zijn en je ziet dat de bonden dwarsliggen, waarom zou je het daar dan niet bij laten”, vraagt ze zich af. Op aandrang van de brancheorganisatie heeft Donner wat betreft seizoenswerk zijn voorstellen nog aangepast. Dat maakt het voor bestratingsbedrijven aanvaardbaar, maar wel iets ingewikkelder, zegt De Vries.

FNV Bondgenoten reageert positief op het standpunt van de Metaalunie. „Het bevestigt ons in onze eis dat het plan van Donner van tafel moet.” Wel betreurt de bond dat de metaalwerkgevers vooral de kosten een struikelblok vinden. „Wat ons betreft gaat het over ontslagbescherming.” Bondgenoten wil binnenkort peilen hoe andere werkgevers denken over de plannen van Donner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden