Met zo'n knutselboek duurt de vakantie te kort

REDACTIE GROEN

Oké, de herfst is een beter seizoen, maar de zomer is ook niet verkeerd voor het boekje 'Tekenen met takken' van Saskia Koper en Barbara Rijpkema. Creatief zijn met natuurlijke materialen zien zij als een 'nieuwe' manier van kennis opdoen over de seizoenen en de natuur. Dat is niet waar, want poppetjes maken van eikels en slingers van dennenappels is zo oud als wat, maar ze schijven er leuk over.

De auteurs proberen de lezers 'los te laten komen van de al bekende knutselpaden'. Doe eens iets anders, schrijven ze, teken met takken! Via de eierdozen die heel goed als frutselopbergruimten kunnen worden ingezet,en de tip vooral laarzen aan te doen in nat gras, komt de lezer langzaam maar zeker in het originelere gedeelte van het boekje. Eieren zijn heel goed met echte bloemblaadjes te beplakken en van afgesneden wc-papierrolletjes is een enorme bijenraat te maken. Voor de gevorderden wordt zelf papier maken beschreven, en een netje van de sinaasappels is te vullen met nestmateriaal waar vogels in de lente uit kunnen plukken. Bladeren kunnen uit zichzelf prachtige kleuren hebben, maar zijn met verf ook prachtig te pimpen met dierenkoppen of fantasie-motieven.

Al kliederend en knippend krijgen jonge lezers van de auteurs allerlei informatie over de natuur toegespeeld, terwijl ouders of begeleiders (juffen en meesters?) didactisch worden bijgeschoold. Met zo'n boekje duurt de zomervakantie veel te kort.

Tekenen met takken en andere knutsels met natuurvondsten, door Saskia Koper en Barbara Rijpkema, uitgeverij KNNV, euro 19,95. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden