tv-recensie

Met zo'n goede vervanger mis je Eva Jinek amper

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

Nadia Moussaid heeft ‘het’: als tijdelijke vervanger van Eva Jinek op de late avond draaide ze een sprankelende eerste week. Hoe komt dat toch, dat sommige mensen echt tv-geniek zijn en anderen minder warmbloedig overkomen?

Het kernwoord is zelfverzekerdheid. Moussaid oogt op haar gemak, klinkt en lacht prettig, en kijkt je echt aan. Ze is een levende uitnodiging om wakker te
blijven voor ‘Laat op één’. Wie de gasten ook zijn, in ieder geval zit zij er.

Moussaid (34) is niet bepaald een debutant in het actuele genre. Ze werkte voor AT5, maakte twee documentaires en presenteerde een paar jaar ‘De Nieuwe Maan’, het wekelijkse praatprogramma over de moslimgemeenschap. Al is ze zelf geen moslima en ook niet zo opgevoed, de NTR nodigde haar graag uit voor die job. Met haar komst verjongde het programma en maakten religieus getinte onderwerpen plaats voor meer maatschappelijke thema’s.

Mijn immer alerte collega Bos schreef vorig jaar over ‘De Nieuwe Maan’: 'Nadia Moussaid, dochter van een Marokkaanse vader en Nederlands-Oostenrijkse moeder, deed het goed. Ze heeft een heldere stem en een duidelijke aanwezigheid. Al heeft ze niet de snelheid van Matthijs of de pit van Eva, ze heeft op haar eigen manier autoriteit. Als zij de discussies nog wat grappiger en concreter maakt, zie ik haar doorgroeien naar mainstream talkshowland'.

Aan het hoofd van dé tafel

Deze observatie is van ruim negen maanden geleden en voilà, a star is born: Moussaid zit aan het hoofd van dé tafel van de late avond. Zonder dat je de
professionele Eva Jinek enorm mist. 

Toegegeven, deze week blonk niet uit door lastige klanten. In 2017 vertelde Moussaid aan de Volkskrant dat ze interviewtraining kreeg van Clairy Polak en graag beter wilde worden in het ‘aanpakken van politici’. 

De resultaten moeten we nog zien, al zat donderdag Farid Azarkan aan tafel. Het ging over de rechtszaak die zijn partij Denk heeft aangespannen tegen BNNVara, vanwege het publiceren over die nep-Wilders-campagne. Het interview de juiste vraag op: wat beweegt Denk toch om deze zaak zelf zo onder de aandacht te houden? Waar Nadia haar verbazing al zeer duidelijk maakte, zat ook mede-gast schaatser Mark Tuitert aan tafel om een duit in het zakje te doen.

Schaatser Mark Tuitert, neuroloog Bas Bloem en Denk-voorman Farid Azarkan aan tafel. Beeld KRO-NCRV
Schaatser Mark Tuitert, neuroloog Bas Bloem en Denk-voorman Farid Azarkan aan tafel.Beeld KRO-NCRV

Iets dwingends

Onwillekeurig vergelijk je het natuurlijke optreden van Moussaid met de wat geforceerde manier waarop Margriet van der Linden aan het begin van de avond als ‘M’ de vakantieperiode van DWDD invult. Ik snap nog steeds niet waarom M zoveel druk bij zichzelf legt door niet met haar gasten aan een levendige ronde tafel te zitten, maar alleen aan haar meer afstandelijke presentatiedesk. Haar personality en autoriteit lijken de show te moeten dragen, maar dat dwing je
niet van de een op de andere dag af. En dat is wat haar manier van presenteren
nog steeds heeft: iets dwingends.

M wil er een sensationele show van maken - goed uitgangspunt - maar het moet niet van stemverheffing en gespeelde verbazing hoeven komen. Het blijft storend dat Van der Linden veel te goed weet wat ze wil horen, en haar gasten daarom vaak de woorden in de mond lijkt te willen leggen.

Een beetje meer vertrouwen dat die gasten zelf hun verhaal kunnen doen. Waarom zou je ze anders uitnodigen?

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos over televisie. Lees meer tv-recensies op trouw.nl/tvrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden