Met zijn drieën op een kamer in speciale Afrika-flats

Talloze Afrikanen zijn, op zoek naar geluk, in Parijs beland. Maarslecht betaald werk en te krappe behuizing zijn voor velen de realiteit.Daar komt nu angst bij: voor een inferno dat ook hen kan treffen.

'Frankrijk, schaam je je niet?' heeft een 'zoon van illegaleimmigranten' geschreven bij zijn boeket bloemen op de rue Vincent Auriol.Hier stierven in het weekeinde 17 West-Afrikanen in een uitslaande brand.Agenten bewaken de afgezette huizen, waar de kleren nog aan de balkonhekkenhangen. Binnen speuren rechercheurs naar de oorzaak van de brand.

Om de hoek bij foyer de Mooie Haas verkoopt een jongen geroosterdemaïs. De foyers of flatgebouwen zijn overal in Parijs en de voorstedenspeciaal gebouwd voor de talloze West-Afrikanen die sinds de jaren zestigals gastarbeider kwamen en zijn gebleven.

Voor het blanke oog onderscheiden foyers als L.S. Senghor (genoemd naarde oud-president van Senegal) in het XIIIde arrondissement zich niet vaneen gewoon flatgebouw. Maar binnen begint Afrika.

Om 12 uur 'sochtends is het spitsuur in de gaarkeuken, waar vier stevigemamans (moeders) heerlijke gerechten bereiden. Op simpele houten bankjeseten veertig mannen een goed gevuld bord voor slechts anderhalve euro.

Kone Lassana woont al tien jaar in foyer Senghor. Op zijn Afrikaansstaat hij erop zijn gast op een maaltijd te trakteren. Lassana deelt zijnkamer van vier bij vijf meter (603 euro per maand) met twee anderen, vanwie er een nu slaapt omdat hij uit de nachtdienst komt. ,,Dat is nietmakkelijk, als ik bijvoorbeeld tv wil kijken.' Boven zijn bed hangen watboubous (lange gewaden) en foto's van familie.

Net als alle anderen is ook Lassana bang. Na drie branden in woningenvan arme Afrikanen in Parijs, waarbij sinds april 24, 17 en 7 doden vielen,kent hij de risico's. Officieel wonen hier 430 mannen. Dat kan officieuswel twee tot drie keer meer zijn. ,,Soms slapen de petits-frères (jongerefamilieleden) op de grond.' Douches en toiletten worden met meer dan 50mannen gedeeld.

Tot 2004 zat er een nachtwaker in de loge van foyer Senghor. ,,Diehebben de bewoners weggestemd omdat hij elke bezoeker naar eenidentiteitsbewijs vroeg.' Een gevoelige kwestie in een gemeenschap waar hetwemelt van de illegalen. ,,Maar nu kan elke drugsgebruiker hier 'snachtsnaar binnen komen en met zijn sigaret brand veroorzaken', stelt Lassana.Toch ziet foyer Senghor er nog goed uit, vergeleken met de panden waar deafgewezen asielzoekers hun heil zoeken.

In sporthal Kellermann, ook in het XIIIde, wonen de overlevenden vande brand van het afgelopen weekeinde op strechters en in tentjes, terwijlde gemeente nu wél naarstig naar geschikte woonruimte zoekt. De familieswoonden al veertien jaar in hun 'tijdelijke' onderkomens. Het Rode Kruisverstrekt kleding, frisdrank en blanke popjes voor de kinderen. Een vrouwdie haar kinderen verloor, verkeert nog in shock. Leden van de inFrankrijk populaire sociale verenigingen bezoeken de slachtoffers. Hierpraat men onderling Wolof en Bambara, de hoofdtalen van Senegal en Mali.

,,De Afrikanen sterven hier als vliegen', zegt de Senegalees DiaguilyBathily bitter. De pijn laat ook alle woede over het racisme naar buitenkomen: ,,De Fransen doen hun best alle vreemdelingen te elimineren. Destaat zou juist moeten investeren in betaalbare woningbouw'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden