Met 'zeven' biertjes op naar het tankstation

Op strenge toon begint de rechter tegen de verdachte: "Laat ik het recht voor zijn raap zeggen: voor een alcoholpromillage van 1,5 is meer nodig dan zes, zeven biertjes".

De man (45) kiest voor de verdediging. "Ik slik medicijnen en op de bijsluiter staat nergens dat alcohol hierop invloed heeft", geeft hij de rechter van repliek. "En toch moet dat zo zijn, want ik zweer dat het hooguit zeven glazen bier waren. Het moeten die medicijnen zijn geweest."

De rechter: "Ook met zeven glazen bier op moet u niet achter het stuur gaan zitten. Ik zie op uw strafblad dat u dit al drie keer eerder is overkomen. In 2009 tweemaal en in 2003. Klopt het dat u regelmatig dronken bent?"

De verdachte ontkent.

De rechter: "Want als u wel regelmatig dronken bent, heeft u een probleem. Hoeveel alcohol per dag drinkt u?"

De verdachte: "Niet veel hoor. Ik drink weleens een pilsje maar nooit veel. Dit was een uitschieter. Ik lag thuis op de bank wat pilsjes te drinken en bedacht ineens dat ik nog moest tanken. Ik ben naar dat tankstation gereden en daar hielden agenten die toevallig voorbijkwamen me staande. Ze hebben mijn rijbewijs ingenomen en dat heb ik nou, drie maanden later, nog steeds niet terug."

De verdachte heeft via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen voor bijna 800 euro een verplicht 'alcoholprogramma' van drie dagdelen moeten volgen. Daarnaast stelt het CBR hem voor de keuze om voor 4000 euro een alcoholslot in zijn auto aan te brengen. Dat slot moet hij minimaal twee jaar laten zitten én telkens gebruiken. Hiervoor heeft hij een nieuw rijbewijs nodig met een speciale code. Als hij het alcoholslot weigert, is hij zijn rijbewijs vijf jaar kwijt."Dit geintje gaat me veel geld kosten", verzucht de man.

De officier van justitie spreekt van een 'oerstomme daad'. "U had beter thuis op de bank kunnen blijven liggen. U mag van geluk spreken dat u geen aanrijding heeft veroorzaakt, anders had het er nog slechter voor u uitgezien. Met alcohol achter het stuur zitten is geen optie. Het kan domweg niet en daarom passen harde sancties, net zo goed voor u."

De aanklager eist negen maanden ontzegging van de rijbevoegdheid en een werkstraf van vijftig uur. De eis van 1200 euro boete, die op een dergelijke overtreding staat, wordt de werkloze en deels arbeidsongeschikte verdachte bespaard.

Volgens de richtlijnen kan de rechter de man een boete van 850 euro opleggen, plus zeven maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. Hij veroordeelt de man tot dertig uur werkstraf en vier maanden rijontzegging. "Ik wil niet dat uw schulden hoger worden", motiveert hij het vonnis. "U heeft nog te maken met het CBR en uw rijbewijs heeft u voorlopig niet terug, vermoed ik."

Na de zitting antwoordt de rechter op vragen van aanwezige mbo-scholieren dat 'haast niet uit te leggen is dat verdachten dubbel worden gestraft'.

"Toch is dat realiteit", zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden