Nutteloze kennis

Met zes maanden was Juliana al verheugd over Julianadorp

null Beeld RV
Beeld RV

Het Koninkrijk der Nederlanden kent twee soorten koninginnen: zij die gehuwd zijn met de koning en zij die zelf, als grondwettelijke koning, de eed op Statuut en Grondwet hebben afgelegd.

Frans Nieuwenhuis

In de zeven Nederlandse plaatsnamen met een koninginnennaam komen beide soorten voor. Anna Paulowna, Emmaberg, Emmadorp, Wilhelminaoord en het Zeeuwse Wilhelminadorp zijn van de eerste categorie, Julianadorp en het Brabantse Wilhelminadorp van de tweede. Die namen werden meestal gegeven als er door inpoldering of ontginning sprake was van nieuw land.

Julianadorp en Anna Paulowna liggen zo'n vijf, zes kilometer van elkaar in de kop van Noord-Holland. Van beide dorpen is de briefwisseling betreffende de koninklijke toestemming voor het gebruik van de naam bewaard gebleven. In een keurig getypte brief vroeg 'harer Majesteits getrouwe onderdaan' P. Loopuyt, directeur van de polder 'Het Koegras', om de naam Juliana te mogen gebruiken voor het nieuw in die polder te bouwen dorp. Per kerende post, op 3 november 1909, kwam het in keurig handschrift geschreven antwoord van de Particulier Secretaris van de Koningin: zij had met waardering kennis genomen van het voorstel. Juliana was toen zes maanden oud!

Hetzelfde gebeurde eerder bij Anna Paulowna, genoemd naar de vrouw van koning Willem II: een getypt verzoek, een handgeschreven akkoord. De van oorsprong Russische koningin schonk bij die gelegenheid aan de dorpskerk zilveren vaatwerk voor de avondmaalsviering.

Wilhelminadorp bij Best in Noord-Brabant werd in 1948 vernoemd naar de toen vijftig jaar regerende koningin Wilhelmina. Het Zeeuwse Wilhelminadorp werd, samen met de polder waarin het ligt, rond 1815 vernoemd naar de gemalin van koning Willem I, Frederica Louise Wilhelmina van Pruisen, 'Mimi' voor intimi. Eerder heette die polder de Lodewijkspolder, naar Lodewijk Napoleon, Koning van Holland van 1806 tot 1810.

Dit is een aflevering uit de Trouw-rubriek Nutteloze Kennis. Lees hier eerdere bijdragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden