Met z'n allen aan het gezelligheidsinfuus

Gezellig, Anne is weer in verwachting en dat wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Dat kan ook niet, want Anne Diamond hoort samen met Nick Owen vanaf een tweezitsbank op werkdagen het programma 'Good morning... with Anne and Nick' voor de BBC te presenteren.

Gezellig is een Nederlands woord, maar als de Britten willen weten wat het inhoudt dan moeten ze Anne and Nick er maar eens bijslepen. 's Morgens tussen elf en twaalf doorkruisen zij de wondere wereld van gezellig 1995, dus iets met mode, iets met koken, een bekende Brit op bezoek, er is altijd wel iets medisch loos, een probleem van de dag, de tuin verdient enige aandacht, een feestelijke gebeurtenis die een onbekende Brit treft, creativiteit in eigen beheer en ook de goedheid der mensen verdient regelmatig aandacht.

'Good Morning... with Anne and Nick' ziet er uit als het voorbeeld voor 'Koffietijd' (... met Hans en Mireille), dat zich bij RTL 4 dit seizoen heeft gevestigd. Maar zo simpel is het niet. 'Good Morning' is afgekeken van de '5 Uur Show' en 'Koffietijd' heeft naast beide gelegen. De '5 Uur Show' is de grootste Nederlandse bijdrage aan de internationale ontwikkeling van de televisieprogramma's. Een ouderwets damesblad op de tv, kan dat? En de BBC bewijst dat het niet alleen Nederland geldt.

Meer dan een miljoen Nederlanders schakelt 's middags om vijf uur naar RTL 4, waar dan opgewekt gezongen wordt over de dag die weer voorbij is, het werk dat gedaan is en het recht op een uurtje ontspanning en informatie. Daarna daalt Viola Holt of Catherine Keyl het trapje af voor een kort gesprekje met de bezoekers. Dat wordt door het publiek van de '5 Uur Show', dat doorgaans zo te zien uit volwassenen bestaat, ten zeerste op prijs gesteld. 'En u komt vandaag allemaal uit Alphen aan den Rijn. Nou, toe maar'. Dat levert gegarandeerd de tweede dankbare ovatie van de uitzending op.

Het ziet er uit als een onbegrijpelijke samenzwering met sekte-achtige trekjes, maar na duizend uitzendingen, dus met makkelijk 50.000 even tevreden bezoekers uit Arcen en Velden, 's Heerhendrikskinderen en Alteveer (is er weer) op de tribune, kan het dat niet meer zijn. De helft van de mensen die om 17.00 uur de televisie aanzetten sluit zich aan op het gezelligheidsinfuus dat Viola of Catherine aanlegt. Een beangstigend groot deel van Nederland wil op deze manier met snelle, inhoudsloze, quasi geïnteresseerde prietpraat onderhouden worden. Zoals in Engeland ook een paar miljoen mensen de bevestiging en bezwering van hun dagelijkse gelukjes en angsten bij Anne and Nick zoeken.

Vanwege de opkomst van digitale technieken wordt de laatste jaren gewaarschuwd voor een tweedeling van de maatschappij. De communicado's en de incommunicado's. Maar die tweedeling is al lang opgetreden en op 3 oktober 1989, toen Viola van Emmenes (thans Holt) en Mark Postelmans begonnen met de '5 Uur Show' is die alleen nog eens bevestigd. Er is een groot publiek, dat een heleboel vragen al niet meer stelt en ook niet gesteld wil zien.

Een publiek dat een horoscoop wil horen, omdat die niet zegt dat morgen zal zijn als vandaag. Die het weer niet wil hebben als een aaneenschakeling van regenbuien, stormen en bewolking, maar als een kommervol praatje met de belofte dat binnenkort voor iedereen de zon weer zal schijnen. Elk onderwerp in de '5 Uur Show' is gericht tegen een boze wereld. Vandaar dat gezondheid er ook zo'n prominente plaats inneemt. Wel liefst kwaaltjes waar nog wat aan te doen is. Want anders wordt het zo negatief allemaal. En mooi kunnen we allemaal zijn, als we er maar de juiste produkten bij aanschaffen, luidt elke dag de boodschap.

De '5 Uur Show' is geen positivistisch programma. Verre van. Wie van gene zijde van de tweedeling toekijkt, wordt er zeldzaam somber van. Maar dan worden ook de vragen gesteld die in dat programma buiten beschouwing moeten blijven, omdat ze de voorgaande uren van de dag anders te veel zouden bevestigen. Het beste komt dat tot uiting aan het slot van het programma, wanneer de man of vrouw op de markt ondervraagd wordt over het probleem van de dag. Dan wordt een actuele kwestie aangesneden en komen daarop de meest gewenste antwoorden. Niet zelden moeten Viola en Catherine ervan gniffelen. Zo outspoken zijn de mensen op de markt. In werkelijkheid bevestigen ze slechts wat in het voorgaande uur beweerd is. Geluk is, in deze boze wereld, als je op tijd bent voor de '5 Uur Show'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden