Met z'n 25.000'en tegen Facebook

Privacyvoorvechter Max Schrems in de rechtbank van Wenen, bij de start van het proces tegen Facebook Beeld reuters

Vandaag begint in Wenen het proces tegen Facebook, aangespannen door 25.000 gebruikers van het sociale netwerk. Hun belangrijkste beschuldiging: Facebook schendt de Europese privacyregels.

De 25.000 Facebook-gebruikers komen uit 34 verschillende landen. Na Duitsers en Oostenrijkers vormen Nederlanders de grootste groep: meer dan 3100 Nederlanders Facebook-gebruikers reageerden op de oproep om mee te doen in de zaak tegen Facebook. Met z'n allen vorderen ze een symbolische schadevergoeding van 500 euro per persoon.

Oostenrijks initiatief
Het initiatief daartoe kwam van de Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems (27). Hij strijdt al een aantal jaren tegen het sociale netwerk. In 2011 vroeg hij bij Facebook al zijn gegevens op. Dat leverde 1200 A4'tjes aan materiaal op, inclusief gegevens en berichten die hij zelf allang van zijn Facebook-pagina had verwijderd.

Vorig jaar riep Schrems alle Facebook-gebruikers buiten de Verenigde Staten en Canada op om zich bij hem aan te sluiten en met hem naar de rechter te stappen. Binnen zes dagen hadden zich 25.000 mensen gemeld. Het moest behapbaar blijven, dus meer dan die 25.000 konden er niet meer bij, vond Schrems. Desalniettemin lieten daarna nog eens 50.000 Facebook-gebruikers weten dat ze de rechtszaak steunen.

Europese actie
Amerikaanse en Canadese Facebook- gebruikers zijn van deelname uitgesloten, omdat de klacht van Schrems zich richt tegen het in Ierland gevestigde Europese hoofdkantoor van Facebook. Daar worden de gegevens van gebruikers buiten de VS en Canada beheerd. Omdat het in Ierland staat, moet Facebook de Europese wetgeving naleven.

Veel beschuldigingen
Behalve het overtreden van de Europese privacywetgeving, beschuldigt Schrems Facebook ervan zijn gebruikers niet te beschermen tegen de informatiedrift van de Amerikaanse geheime diensten. Ook is Facebook in Schrems' ogen schuldig aan het ongeoorloofd volgen van het online gedrag van Facebook-gebruikers, het zonder toestemming doorgeven van informatie aan derden, en zo nog een paar zaken.

Vandaag gaat het in Wenen alleen nog maar over de gevolgde procedure: die klopt niet, zegt Facebook. Schrems en zijn schare van 25.000 zouden volgens Facebook niet ontvankelijk moeten worden verklaard.

Vertraging
Schrems verwacht dat Facebook er alles aan zal doen om de rechtsgang te vertragen. "Dat is een vertrouwde strategie", zegt de activist op zijn eigen site. "Vaak raken consumenten in dit soort zaken dan op een gegeven moment door hun tijd en geld heen." Voor deze zaak gaat die vlieger niet op, zegt Schrems. Het proces wordt financieel gesteund door een Duitse proefprocessenstichting.

Kansrijk
Hoe lang het proces gaat duren, is nu niet te zeggen. Maar kansrijk is het zeker, zei directeur Hans de Zwart van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom eerder al in Trouw. Want dat Facebook de regels schendt, is zo duidelijk als wat, aldus De Zwart. "Het verdienmodel is gestoeld op het verkopen van persoonsgegevens. Ze volgen je door het hele internet. Facebook is een soort winkelcentrum aan het worden, waar het zoeken is naar de berichten van vrienden. Het bedrijf neemt het niet zo nauw met de Europese wetgeving, maar daar moet het zich wel aan gaan houden."

Maar ondanks dat de privacy op Facebook in het geding is, telt de netwerksite meer dan een miljard gebruikers. Over hoe het komt dat we zo massaal Facebook gebruiken en daarmee, ondanks de tanende privacybescherming, bereid blijken allerlei persoonlijke gegevens af te staan, schreef Trouw-redacteur Kristel van Teeffelen al eens: "De deskundigen zijn het er unaniem over eens: we doen het omdat we geen idee hebben."

Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden