Met wetenschap van nu waren scholen Leiden opengebleven

Dreigbericht waarschijnlijk niet zo serieus als eerst gedacht

Had de gemeente Leiden afgelopen zondag de informatie die zij nu heeft, dan waren alle scholen maandag opengebleven, zegt burgemeester Henri Lenferink.

Maandag bleven de deuren van alle mbo- en middelbare scholen gesloten, vanwege een dreigement dat in het weekend was geplaatst op het Engelstalige internetforum 4chan. "Toen wij zondagavond bericht kregen over de dreiging van een schietpartij op een van de Leidse scholen, was het moeilijk om de juiste deskundigen te bereiken. We hebben toen uit voorzorg besloten alle scholen te sluiten", aldus Lenferink.

Hoewel de persoon die achter het bericht op 4chan zit nog niet is gevonden, gingen de scholen gisteren weer open. Dat gebeurde nadat uit een nadere analyse van het oorspronkelijke dreigement was gebleken dat het bericht waarschijnlijk niet zo serieus was als in eerste instantie werd gedacht, zegt Lenferink. "In het bericht stond geen duidelijke motivatie voor de aangekondigde schietpartij vermeld. Ook werd er geen specifieke school genoemd. In eerdere serieuze dreigberichten was dit altijd wel het geval."

Ondanks de verminderde dreiging stonden alle Leidse mbo- en middelbare scholen gisteren wel onder politietoezicht.

Aan de schooldirecties en leerlingen werd gevraagd melding te doen van verdacht gedrag en verdachte omstandigheden. "Wij hebben een aantal meldingen binnen gekregen, maar hebben daaruit geen nieuwe conclusies over de zaak kunnen trekken", zegt Lenferink. Ook vandaag zal de politie nog aanwezig zijn op de scholen.

De verdachte die eerder werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij het dreigbericht op 4chan werd gisteren vrijgelaten. Hij bleek niets te maken te hebben met het dreigement.

Op de middelbare scholen in Leiden werd nerveus gereageerd op de vrijlating. Ilse Krouwel zit in de tweede klas van het Leonardo College en zegt dat haar klasgenoten niet gerustgesteld waren door de politieaanwezigheid. "De agenten kunnen toch ook neergeschoten worden?"

Zelf is ze minder angstig. "Ik denk dat het dreigement een misselijke grap is. Mocht dat niet zo zijn, dan is er weinig kans dat degene die het bericht geplaatst heeft het juist op mijn school gemunt heeft: in Leiden zijn zo'n twintig andere scholen te vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden