Met vredesfakkel een rondje om de school

Peace Run doet Nederland aan op reis langs 49 Europese landen

MAAIKE VELDMAN

Een team van hardlopers, één fakkel en één boodschap: vrede. De achttiende editie van 's werelds langste estafetteloop voor de vrede, de Peace Run, komt dinsdag naar Nederland.

Een 15-koppig Europees team zal vier dagen met de vredesfakkel door Nederland lopen. De estafette, officieel Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, begon in februari in Portugal en eindigt in oktober in Servië.

"De loop is ooit begonnen als afstand overbruggen met een vredesvuur", vertelt coördinator van de Peace Run in Nederland, Abhinabha Tangerman. "Dat doen we nu nog steeds, maar met ontmoetingen onderweg. We geven veel presentaties, bijvoorbeeld op basisscholen. Daar delen we de onze waarden met de kinderen: vrede, vriendschap en begrip. We spelen bijvoorbeeld een talenspel met ze, waarbij de lopers zich voorstellen in hun moedertaal. De kinderen mogen dan raden waar de lopers vandaan komen. Ze mogen de fakkel vasthouden en dan rennen we samen een rondje om het schoolplein."

Volgens Tangerman maakt de ervaring vaak een diepe indruk op de kinderen. "De fakkel alleen al, en het feit dat een heel team van lopers uit alle landen voor ze staat. En natuurlijk de boodschap die we willen overbrengen: iedereen is belangrijk, en iedereen kan iets bijdragen."

Hoewel de naam het misschien doet vermoeden, heeft Tangerman niet de illusie dat ze vrede komen brengen. "Er is niet van de een op andere dag een vreedzame wereld. Maar het is wel weer een klein zaadje, iets wat inspiratie kan brengen. Elke editie bereiken we naar schatting een miljoen mensen. Van al die mensen zitten er vast een paar tussen die denken: 'Ik ga er wat mee doen'. Geleidelijk aan draagt dat misschien bij aan een betere wereld."

De estafette wordt gelopen door vrijwilligers uit onder andere Guatemala, Brazilië, Australië, Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Nederland. In teamverband wordt er gemiddeld 100 km per dag gerend. Eén hardloper met de fakkel in de hand, busjes met benodigdheden erachteraan. Na ongeveer tien kilometer wordt er gewisseld. Zo wordt er in Europa dit jaar 24.000 kilometer afgelegd met het vredesvuur, dat in 49 Europese landen wordt doorgegeven.

De loop is in 1987 opgericht in New York door de Indiase dichter en vredesfilosoof Sri Chinmoy (1931-2007). Zijn definitie van vrede was niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar vooral de aanwezigheid van liefde, harmonie, eenheid en voldoening. De vredesfakkel heeft in 27 jaar ruim 500.000 kilometer afgelegd, ongeveer dertien keer de omtrek van de aarde.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden