Met vogeltjesrokje naar het bal

Nieuwkomer Pia de Jong geniet van alle aandacht voor haar verschijning. (FOTO MAARTEN HARTMAN)

Gaan of niet gaan, daarmee worstelen schrijvers bij een uitnodiging voor het Boekenbal. Nieuwkomer Pia de Jong is ’blij dat zij erbij hoort’.

Nederlandse schrijvers hebben een haat-liefdeverhouding met het Boekenbal. Er wordt gevochten om kaartjes, op internet circuleren tips om zonder uitnodiging naar binnen te glippen. Intussen praten de meeste genodigden met dedain over het feest. „Ga jij?” „Nou, ik denk het niet hoor. Misschien ga ik even kijken, maar meestal is er weinig aan.” Genodigd of niet: je moet je als schrijver in elk geval verhouden tot het Boekenbal.

Debutanten hebben daar meestal minder last van. Pia de Jong, in het dagelijks leven coach en consultant, is een nieuwkomer in de literaire arena en was gisteravond present in de Amsterdamse stadsschouwburg. Haar debuut, ’Lange dagen’, verscheen het afgelopen jaar bij Prometheus en werd zeer lovend ontvangen. „De eerste keer dat je zelf een eigen kaartje thuisgestuurd krijgt, dat is echt geweldig”, zegt ze uit de grond van haar hart. „Dat is toch waar je het allemaal voor doet. Dat je erbij hoort. Daar gaat het toch om, op het Boekenbal?” Ze schatert.

Ze heeft een prachtig jurkje aan, met vogeltjes op het rokje. „Mooi toch? Vanmiddag nog gekocht.” Verder heeft De Jong niet veel met het thema, ’De literaire zoo’. „Hoewel, In ’Lange dagen’ spelen vogels een belangrijke rol. Geen positieve, integendeel. Ik vind vogeltjes helemaal niet schattig, eerder onheilspellend. Een hond is ook een belangrijk personage. En er zijn muggen, veel muggen.” ’Lange Dagen’ speelt voor een groot deel in Lapland, verwijzend naar Hermans’ ’Nooit meer slapen’.

Wat ze van plan is vanavond? „Gezien worden!” Ze lacht weer hardop. „En dansen met Hafid Bouazza. Dat lijkt me prachtig. En liefst ook met Conny Palmen.”

Intussen cirkelen fotografen om haar heen. Ze geniet met volle teugen, onwennig maar stralend. „Het is wel gek. Je lijkt toch een soort ster. Nee, je bént een ster.” Ze giechelt of ze het zelf nauwelijks kan geloven. Maar ze is bloedserieus. Haar tweede boek is in de maak. Pia de Jong komt eraan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden