ReportageMissie

Met voedsel en bijbels de lucht in

Op vliegveld Teuge bij Apeldoorn presenteert de Mission Aviation Fellowship (MAF) haar nieuwe vliegtuig. Beeld Herman Engbers
Op vliegveld Teuge bij Apeldoorn presenteert de Mission Aviation Fellowship (MAF) haar nieuwe vliegtuig.Beeld Herman Engbers

Met een vliegtuig wil het christelijke Mission Aviation Fellowship in Zuid-Soedan hulp bieden én het evangelie verspreiden.

Vlak voor vertrek klinkt de stem van piloot Marco Koffeman door het vliegtuig. “We gaan eerst even bidden. Niet omdat we bang zijn dat we gaan neerstorten hoor, maar dat doen we nu eenmaal voor elke vlucht.” Na het amen starten de motoren, en met een korte aanloop komt het toestel los van de grond. Eenmaal in de lucht lijkt de Lebuïnuskerk van Deventer wel van speelgoed. Het is perfect vliegweer: koud, maar zonnig.

De splinternieuwe Cessna Caravan van twee miljoen euro (betaald met geld van christelijke donateurs) die gisteren op vliegveld Teuge werd gepresenteerd, is de nieuwste aanwinst van de Nederlandse afdeling van de Mission Aviation Fellowship (MAF): een internationale christelijke hulp- en zendingsorganisatie. Het vliegtuig is onderweg naar Zuid-Soedan, waar het zal worden gebruikt om humanitaire hulp te bieden én om het evangelie te verspreiden. Maar eerst is het in Nederland, voor een presentatie en een demonstratievlucht.

Zieken en zendelingen

MAF is vooral actief in gebieden waar geen infrastructuur (meer) aanwezig is, bijvoorbeeld door rampen en oorlogen. Daar zorgt de organisatie voor luchttransport. Ze vervoeren voedsel, medicijnen, artsen, hulpverleners, zieken, en ook bijbels en zendelingen.

Piloot Pieter van Dijk, gekleed in trui en spijkerbroek, vliegt met Koffeman het demonstratierondje in de Cessna. Hij is nog maar net terug uit Indonesië, waar hij twaalf jaar namens de MAF heeft gevlogen. Eerst was hij biologiedocent, maar als twintiger besloot hij het roer radicaal om te gooien en piloot te worden bij de MAF. “Het woord roeping is misschien wat te zwaar, maar ik geloof wel dat het Gods bedoeling was dat ik dit werk ben gaan doen”.

Het MAF-toestel stijgt op, met op de voorgrond een kat in het gras langs de startbaan. Beeld Herman Engbers
Het MAF-toestel stijgt op, met op de voorgrond een kat in het gras langs de startbaan.Beeld Herman Engbers

Het nieuwe vliegtuigje is speciaal uitgerust voor het vliegen in onherbergzame gebieden. Maar vooral de piloten maken in barre omstandigheden het verschil. In Teuge staat een speciale MAF-vliegschool die ­gespecialiseerd is in ‘bushvliegen’, het landen en opstijgen in onherbergzame gebieden met een korte en onverharde landingsbaan. Die is uniek in Europa: uit alle hoeken van het continent komen aspirant-piloten naar Teuge om er hun opleiding te volgen.

“Wat wij doen is heel specialistisch: met vliegtuigen mensen bereikbaar maken”, vertelt woordvoerder Mark-Jan Bremmer, in een zaal­tje met uitzicht op de landingsbaan. Hij geeft uitleg waar het vliegtuig precies actief zal zijn. “Kijk, de groene lijntjes zijn goed begaanbare wegen.” Bremmer wijst naar een kaart van Zuid-Soedan, waarop slechts drie streepjes groen te zien zijn: de rest is geel en rood, dus slecht of ­helemaal niet begaanbaar.

Hoger doel

Het werk van de MAF bestaat voor zo’n zeventig procent uit noodhulp en voor zo’n dertig procent uit zendingswerk. Dat werk doen ze niet zelf, ze vervoeren alleen maar. “Soms hebben we mensen van tien verschillende organisaties in het vliegtuig zitten”, zegt Bremmer.

Volgens piloot Van Dijk is het essentieel dat de MAF-piloten net als hij overtuigde christenen zijn, ook al stappen ze niet zelf op mensen af om het geloof te verspreiden. “Als je dit voor het avontuur doet houd je het niet vol. Je zit in moeilijke omstandigheden, mijn vrouw is drie keer doodziek geweest. Als je dan geen hoger doel hebt dan denk je al gauw: ik ga terug.”

Lees ook: Niet alle christelijke hulporganisaties kwijnen weg

Terwijl veel christelijke hulporganisaties het moeilijk hebben, zijn er ook positieve uitschieters, zoals Kerk in Actie. Hoe kan dat?

Een historische dag voor de luchtmacht: ‘Vliegende laptop’ gedoopt in Leeuwarden

Veertig jaar na de introductie van de F-16 heeft kwam in oktober eindelijk z’n opvolger aan in Leeuwarden: de F-35.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden