Met virtuositeit maak je nog geen muziektheater

ROTTERDAM - Een leuk idee van de Amerikaanse celliste Frances-Marie Uitti: 'Kepplers Last Dream', opgezet rond de obsessie van de Duitse astronoom Johannes Kepler voor wiskunde en muziek.

Bron voor 'Keplers Last Dream', - een 'allegorische miniatuur-opera voor een persoon' - beleefde donderdag haar premiere in De Unie in Rotterdam. Bron is de in 1609 gepubliceerde studie 'Somnium' van Kepler (1571-1630). Hierin beschreef hij zijn theorie over het verband tussen de banen van de planeten en muzikale frequenties. Het was een aardig idee van Uitti, zeker gezien haar belangstelling voor afwijkende stemmingen en ongebruikelijke harmonien. Maar zo'n idee behoeft een gepaste uitwerking, en dat was niet het geval.

Uitti vertolkt de moeilijkste eigentijdse muziek, componeert, is een meer dan vaardig improvisatrice. Ze is een virtuoos celliste, maar met virtuositeit maak je nog geen muziektheater. In 'Keplers Last Dream' vertolkte Uitti afwisselend de rollen van Johannes Kepler en van diens vrouw Susanna. Ze trok - als de astronoom - een lange jas aan en zette een hoed op, of vlijde zich - als Susanna - op de canape. Ze las teksten voor van Kepler, waaruit diens fascinatie bleek voor frequenties, harmonien en astronomie en rommelde wat met een houten doos met een metalen snaar en een verplaatsbare kam. Daarnaast bespeelde ze haar cello met een of - haar specialiteit! - twee strijkstokken: onderhands en bovenhands, wat een fascinerende vierstemmigheid opleverde. Soms speelde ze alleen, andere momenten nam ze het op tegen een achtergrond van vooraf opgenomen (cello)muziek.

Ook de vage, geprojecteerde beelden en elektronisch toegevoegde echo maakten er geen muziektheater van, laat staan 'opera'. Nee, 'Keplers Last Dream' bleef in De Unie steken bij vervelend anti-drama, waarin alleen Uitti's bij vlagen weergaloze cellospel het publiek voor indutten behoedde.

Nog in Amsterdam (Stedelijk Museum, vanmiddag) en Maastricht (Intropodium, zondagmiddag).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden