Met vijfjarenplan wil KunstRai meer buitenlanders trekken

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De veertiende KunstRai begint dit jaar later dan ooit. Normaal gesproken valt de beurs rond het pinksterweekeinde, maar deze keer was niet eerder ruimte op de Rai-kalender dan van 23 juni tot en met 28 juni. De komende KunstRai wordt weer even groot als voorgaande jaren, met zo'n 150 deelnemende galerieën. Opnieuw geldt de stelling: 'voor elck wat wils'. Het varieert van avant-garde tot traditionele figuratie, van sieraden tot beeldhouwwerken, en van actueel tot eind-negentiende-eeuws.

Vergeleken met de vorige editie zijn er minder buitenlandse deelnemers, maar directeur Erik Hermida is naar eigen zeggen begonnen aan een vijf-jarenplan om de beurs aantrekkelijk te maken voor buitenlandse galeries en handelaren. Het streven is dat over vijf jaar dertig procent van de standhouders uit het buitenland komt. Niet langer wordt zomaar iedereen die zich van buiten de landsgrenzen aanmeldt opgenomen. Er is nu net zo'n strenge ballotage als voor de Nederlandse galerieën. Daarnaast is Hermida begonnen aan een programma waarin Nederlandse deelnemers een buitenlander uitnodigen. Zo'n idee werd begin jaren negentig ook al beproefd door de toenmalige KunstRai-directeur Jaap Witzenhausen.

Hermida gaat er dit jaar van uit dat er weer meer bezoekers komen. Vorig jaar bezochten 22 500 kunstliefhebbers de beurs. Dat moeten er dit keer meer worden, door onder andere een actie onder de leden van kunstuitlenen. Zij kunnen een gratis tweede kaartje krijgen. Zo'n zelfde actie was vorig jaar onder leden van vriendenvereningen van musea al behoorlijk succesvol. Ze wordt bij deze editie herhaald.

De organisatie van de KunstRai ziet de veelzijdigheid van de beurs als haar grootste troef. In vroeger jaren werd nog wel eens een grote centrale expositie als aandachtstrekker georganiseerd. De laatste afleveringen is de organisatie daarvan afgestapt. Wel zijn er kleinere speciale presentaties. Afwezig zijn ditmaal het Sandberg Instituut en het Fonds voor Beeldende Kunsten, dat in vorige edities een overzicht gaf van kunstenaars die in het jaar daarvoor een subsidie of een werkbeurs hadden gekregen. Wel is er een presentatie van jonge Chinese kunst, toont Galerie Akinci het spectaculaire 'Strandbeest' van Theo Jansen - een kolossaal geraamte van gele pvc-buizen - en daagt Marisca Voskamp de bezoekers uit hun handen te wassen met een levensgroot stuk zeep in de vorm van een afgietsel van haar naakte lichaam.

Tijdens de opening op dinsdagavond wordt de nieuwe West Art of Now Award uitgereikt, een geldprijs ter waarde van 15 000 gulden. Daarna is een modeshow te zien met kleding ontworpen door ongeveer dertig kunstenaars.

De KunstRai maakt reclame voor de beurs met een poster van Anthon Beeke waarop het bebloede en omzwachtelde hoofd van Rudy Fuchs staat. De foto symboliseert de kwetsbaarheid van de kunst en verwijst naar de vernieling van schilderijen van Barnett Newman in het Stedelijk Museum. Niet iedereen was gelukkig met deze reclameactie. Voor Kunsthandel Borzo was het reden zich terug te trekken van de beurs. Ook andere galeriehouders lieten hun afkeur blijken, maar verbonden er geen consequenties aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden