Met vier kinderen in Russische trein en via Fries opstel naar popconcert

In de teksten die kandidaten voor Russisch moesten verklaren, was nog wel eens 'Sowjet-Unie' te lezen, alsof die nog zou bestaan. "De Sowjet-Unie is al in 1991 opgeheven. Maar deze slippertjes leiden er niet toe dat het examen verouderd aandoet. Integendeel. Het is verfrissend actueel."

Lerares Clara Commandeur van de scholengemeenschap Philips van Horne in Weert is vol lof over de Russische teksten voor havo en VWO. Onder meer kwamen de verschillende talen in de voormalige unie aan de orde en arrogantie van de Russen die hun eigen taal boven die van andere republieken stellen.

Havo en VWO kregen een verhaal uit Nedelja, waarin een mevrouw klaagt dat zij geen vijf kaartjes tegelijk mag kopen om met haar vier kinderen een lange treinreis te maken. Aan haar verlangen met de kinderschaar in de coupe te eten, willen de beambten pas tegemoetkomen als zij in huilen uitbarst. Vast niet overdreven, denkt de lerares. "De Russische spoorwegen staan niet bekend om hun service." Voor VWO-kandidaat Cristian Slegers was het artikel "een makkelijke binnenkomer" , terwijl havist Roy Makaay er wat meer moeite mee had.

Cristian tobde het meest op een piepkleine tekst van negen regels, een vooruitblik op een betoging. "De strekking bleef mij volstrekt duister. Maar er werden maar twee vraagjes over gesteld." Hij vindt de korte stukjes wel een prettige afwisseling tussen de lange lappen.

"Binnen twee minuten begonnen de eerste leerlingen al aan hun Friese opstel" , vertelt docent Jan Jongsma. Volgens hem zegt dat iets over de onderwerpen waaruit zijn kandidaten gisterenmiddag mochten kiezen. Ook al heeft de meerderheid zich laten verleiden tot twee van de veertien onderwerpen. 'Popkonsert op Thialf' en 'Fryslan 'unforgettable" scoorden beide hoog. Ook populair was een detective-achtig verhaal over een paar Nikes. "Ik heb een spannend verhaal geschreven over een broer en een zus die op televisie een opsporingsbericht zagen van een ontsnapte boef. Die man had gouden Nikes gestolen. De broer en de zus kwamen erachter dat de man zich verstopte in een kraakpand" , vertelt Anna Hoekstra. Krakers zijn volgens haar bij uitstek mensen die zich het liefst onzichtbaar maken. Anna's broer en zus vinden uiteindelijk de gouden sportschoenen en krijgen van de eigenaar een flinke beloning.

Jelco Postma laat zijn opstel, zodra hij dat terugheeft, aan zijn moeder lezen. Hij heeft geschreven over drie jongens die naar een concert van Metallica in Thialf in Heereveen willen. "Hun moeders zijn het daar niet mee eens. Uiteindelijk mogen ze, als ze beloofd hebben niet te veel bier te drinken, bij elkaar te blijven en op tijd thuis te zijn" , lacht Jelco. Tot nu toe heeft hij geen enkel popconcert bijgewoond. "Ik mag niet van mijn moeder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden