Met veertien jaar naar de universiteit

De veertienjarige Tijn Berends gaat technische natuurkunde studeren in Groningen. Maar de jongste student ooit is hij niet.

Hij heeft op de basisschool wel drie klassen overgeslagen. Daardoor kan Tijn Berends nu al, met veertien jaar, naar de universiteit. Maandag begint hij aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de studie technische natuurkunde.

Met een IQ van 160 leerde Tijn zichzelf lezen en schrijven voor hij naar de basisschool ging. In groep 3 ging hij zo snel door de stof heen dat werd besloten hem een klas over te laten slaan. Met zijn opa, tevens de directeur van de basisschool, leerde Tijn in de zomer na groep 6 alle lessen van groep 7 en 8. Zo kwam de jonge leerling op zijn negende al op het gymnasium.

Tijn lijkt niet zenuwachtig voor het studentenleven. „Ik ben het nu al zes jaar gewend bij oudere mensen te zitten, dat scheelt”, vertelt hij in de Universiteitskrant Groningen. De puber staat liever niet in de belangstelling, maar maakte voor de universiteitskrant een uitzondering.

Over twee weken wordt hij vijftien, maar dan nog is hij veruit de jongste student aan de RUG. Van de universiteit krijgt Tijn in eerste instantie geen speciale begeleiding. Daar is ook door zijn ouders niet om verzocht. „We laten hem gewoon met de groep eerstejaars meedraaien en als hij behoefte heeft aan ondersteuning kan hij daar net als iedere andere student om vragen”, zegt een woordvoeder van de universiteit.

Het is de tweede keer in de afgelopen 25 jaar dat aan de RUG zo’n jonge student zich inschreef. Whee Ky Ma begon in 1993 ook op zijn veertiende met een studie natuurkunde en een jaar later met wiskunde. Beide opleidingen rondde hij cum laude af. En met 22 jaar werd hij de jongste promovendus van Nederland.

Maar het kan jonger. In 2004 begon de toen twaalfjarige Floor Sietsma aan de Universiteit van Amsterdam als jongste student ooit in Nederland aan twee studies: wiskunde en informatica.

Op het moment dat hij gaat studeren wordt Tijn Berends beschouwd als een volwassene. Zo heeft hij met zijn veertien jaar gewoon recht op studiefinanciering.

Als hij zijn studie in een keer doorloopt, is hij achttien op het moment dat hij afstudeert. Waarschijnlijk zal hij dan nog een andere opleiding gaan volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden