Met veel watervogels gaat het slechter dan verwacht

Dat het niet goed gaat met de boerenlandvogels in Nederland wisten we al. Maar nu doen ook watervogels het veel slechter dan verwacht, zo blijkt uit de Sovon Vogelbalans 2014.

Miljoenen watervogels maken in de winter gebruik van Nederlandse wateren en wetlands. Van vijftien vogelsoorten als kolgans, krakeend, smient, lepelaar en kleine zwaan, komt zelfs een derde of meer van de totale Noordwest-Europese populatie hier naartoe. Daarom draagt Nederland een grote internationale verantwoordelijkheid voor deze soorten, die ook is vastgelegd in verordeningen als de Ramsar Conventie en de Europese Vogelrichtlijn.

Nederland telt 86 aangewezen gebieden met een doelstelling voor vogels: vogelrijke wetlands als de Waddenzee, het Deltagebied, het IJsselmeergebied en de Grote Rivieren. Maar in veel van deze gebieden is de natuurkwaliteit onder de maat, door verstoring, te veel voedingsstoffen en gifstoffen in het water, verdroging en onnatuurlijke inrichting. Dat werkt door in de vogelaantallen, die in veel wetlands lager zijn dan de doelen, die in het kader van Natura 2000 zijn geformuleerd. Opvallend is daarnaast de afname van broedvogels in de Waddenzee, waar veel soorten te weinig jongen grootbrengen om de populatie op peil te houden.

Robert Kwak van de Vogelbescherming is geschrokken van de negatieve resultaten van de Vogelbalans. "Met onze WetlandWachten houden we de vinger aan de pols en wijzen overheden op hun verplichting belangrijke vogelgebieden goed te beheren en beschermen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden