Met triomfantelijke terugkeer boekt Guaidó een kleine zege op Maduro

Interimpresident Juan Guaidó keerde maanden terug in Caracas waar hij door een juichende menigte werd ontvangen . Beeld AFP / JUAN GUAIDO’S PHOTOGRAPHY SERVICE
Interimpresident Juan Guaidó keerde maanden terug in Caracas waar hij door een juichende menigte werd ontvangen .Beeld AFP / JUAN GUAIDO’S PHOTOGRAPHY SERVICE

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is vandaag, ondanks de dreiging van arrestatie, teruggekeerd naar zijn vaderland.

Guaidó arriveerde op de luchthaven van de hoofdstad Caracas, waar hij werd opgewacht door aanhangers en Westerse diplomaten. De autocratische Venezolaanse president Nicolás Maduro had gedreigd de oppositieleider te arresteren, omdat hij een uitreisverbod had genegeerd dat hem was opgelegd door het hooggerechtshof.

“We beseffen welke risico’s we lopen”, aldus Guaidó tegen journalisten, waarna hij buiten de vlieghal vanaf het dak van een auto triomfantelijk zwaaide naar sympathisanten. Hij racete vervolgens door naar een protestmanifestatie in het oosten van Caracas. De oppositievoorman had de Venezolanen opgeroepen maandag en dinsdag te demonstreren tegen Maduro. “We zijn sterker dan ooit.”

Guaidó glipte zo’n anderhalve week geleden Venezuela uit, om vanuit buurlanden noodhulp te dirigeren naar Venezuela, maar die steun werd tegengehouden door regeringstroepen. Ook woonde hij in Colombia een benefietconcert voor zijn land bij dat was georganiseerd door de miljardair Richard Branson. En hij bezocht Zuid-Amerikaanse landen om de druk op te voeren op het bewind.

Met zijn aankomst vandaag op de luchthaven van Caracas plaatste de oppositieleider president Maduro voor een dilemma. Want als Maduro hem zou arresteren, zou dat voor de buitenwereld het autocratische karakter van zijn regime onderstrepen. De Amerikaanse regering had bovendien gewaarschuwd dat zij snel tot actie zou overgaan als Guaidó iets zou overkomen. Maar als Maduro de oppositieman ongemoeid liet, zou hij zijn eigen gezag ondermijnen. “Hij kan niet komen en gaan”, waarschuwde de president vorige week op tv-zender ABC. “Justitie heeft hem verboden het land te verlaten. Ik houd me aan de wet.”

Miljoenen vluchtelingen

Venezuela was, mede dankzij zijn oliereserves, ooit het rijkste land van Zuid-Amerika, maar is onder de linkse president Maduró en diens voorganger Hugo Chávez in een diepe crisis beland. Er is een acuut tekort aan voedsel en medicijnen en ruim drie miljoen Venezolanen zijn al gevlucht.

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf in januari uit tot interimpresident omdat Maduro zijn tweede termijn zou hebben veroverd met verkiezingsfraude. Hij ontpopte zich daarmee tot de grootste uitdager van Maduro tot nu toe, en kreeg steun van vijftig regeringen, vooral in Latijns- Amerika in Europa.

Maar volgens de Venezolaanse regering is Guaidó een ‘marionet’ van de VS. Maduro gaat er prat op dat hij de enige rechtmatige president is en beschuldigt de Amerikanen van een poging tot een staatsgreep in zijn land. Zelf geniet hij nog steeds de steun van Cuba, Rusland en China.

Lees meer over de crisis in Venezuela in ons dossier.

Lees ook:

Hoe Amerika de Venezolaanse oppositie klaarstoomde voor de macht

De VS werken al bijna twee decennia aan ‘regime change’ in Venezuela. Ook oppositieleider Juan Guaidó komt voort uit de door Amerikanen gefinancierde studentenbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden