Met tientjes-leden op naar lijfsbehoud

AMSTERDAM - Zowel de krachtsportbond als de touwtrekbond dreigt de strop, die het ministerie van VWS om de kleine sportbonden heeft gelegd, te ontlopen. Vóór 31 december hebben de twee bonden waarschijnlijk meer dan 2500 leden bij elkaar geharkt, waardoor de overheidssubsidie kan worden opgestreken.

GÿRALD RENSINK

Ruim twee jaar geleden maakte NOC*NSF bekend dat er in 1994 geen plaats meer zou zijn voor bonden met minder dan 2500 leden. Elf bonden konden op 31 december 1993 niet aan die eis voldoen. NOC*NSF liet echter bij de betreffende bonden een pakje onder kerstboom bezorgen, waarin stond dat de deadline met een jaar werd verlengd. De Nederlandse Go Bond, de Federatie Nederlandse Midgetgolf Bond, de Nederlandse Touwtrek Bond (NTB), de Nederlandse Kegel Federatie, de Nederlandse Rolschaats Bond, de Stichting Moderne Vijfkamp, de Koninklijke Nederlandsche Krachtsportbond (KNKB) en de Nederlandse Kruisboog Bond wisten nauwelijks leden te werven, waardoor de bonden anoniem dreigden op te gaan in de Stichting Klebo (Kleine Bonden). De stichting zou in 1995 als een soort tussenpersoon de financiële belangen van die sportbonden moeten behartigen, en ook de subsidie aanvragen. Hierdoor zouden de bonden nog een jaar de tijd hebben om oplossingen te bedenken voor hun problemen. Voor vele instanties zou het betekenen dat het bondsbureau, het kloppend hart van iedere organisatie, moet verdwijnen, en dat er opnieuw beknibbeld moet worden op de opleidingen en het budget voor sporters die internationale wedstrijden bezoeken. “De bonden moeten een strategie ontwikkelen waardoor ze de vermindering van inkomsten kunnen opvangen. Ze moeten zichzelf ook de vraag stellen hoe ze in de toekomst het beste leden kunnen werven. Het NOC/NSF zou kunnen helpen bij een gericht marktonderzoek,” vertelt Jo Lucassen, beleidsmedewerker van NOC*NSF en betrokken bij de begeleiding van kleine sportbonden.

Op dit moment heeft het ministerie voor 1995 de subsidiepot met 19 miljoen gulden gevuld. Daaruit mogen 65 bonden snoepen. Inmiddels lijken twee sportbonden, de NTB en de KNKB ook volgend jaar daaruit te kunnen putten. Zij denken voor het eind van het jaar de grens van 2500 leden te zijn gepasseerd. In het voorjaar van 1994 slaakte het bestuur van de Nederlandse Touwtrek Bond een duidelijke noodkreet, omdat de bond niet meer dan 1300 leden had. De contributie was voor velen te hoog. Ze dienden niet alleen lidmaatschapsgelden over te maken aan de clubs, ze moesten ook, met zo'n 85 gulden, over de brug komen wanneer men in de nationale competitie of aan internationale wedstrijden meedeed. “Dat is voor veel mensen een fors bedrag, dus hebben we het tientjeslidmaatschap ingevoerd,” vertelt Riekus Feyen, voorzitter van de NTB.

“Natuurlijk is dat een trucje, want we moesten iets bedenken om de grens van 2500 leden te halen. Via het bondsblad hebben we allerlei oproepen geplaatst. Nu hebben we 2600 leden. De mensen die principieel zeggen: 'Er mogen alleen maar mensen lid worden van een bond, die daadwerkelijk de sport beoefenen', geef ik gelijk. Maar ze worden door NOC*NSF wel geaccepteerd als lid, dus wat moet je anders,” zegt Feyen. “ Kijk eens naar de Skivereniging, daar ben ik lid van omdat ze een goede reisverzekering hebben en ik één keer per jaar ga skiën. Dat klopt officieel ook niet. Alleen is de volgende stap nu dat je moet gaan kijken hoe je de mensen, die op dit moment lid zijn geworden, kunt behouden. Daar gaan we aan werken.'

Feyen heeft er niet voor gekozen de publiciteit te zoeken. “Ik vond dat we dat als touwtrekkers onderling goed zouden kunnen regelen. Als we via de media leden zouden hebben geronseld, dan had we de schuldvraag bij het ministerie gelegd en dat wilden we niet. Die 2500-maatregel is een beslissing van het vorige kabinet, waar werd uitgegaan van het profijtbeginsel. Dat vind ik niet juist. We zijn klein en hebben dus ook niet zoveel nodig. Mijn grootste bezwaar is dan ook, dat als je klein bent, klaarblijkelijk geen recht van bestaan hebt. Dat klopt niet. Hoe weinig beoefenaars er ook zijn van een sport, het is wel de moeite waard dat die bonden blijven bestaan. Kijk, als je de subsidie niet meer krijgt - die bestond uit 30 000 á 40 000 gulden voor de organisatie, geld voor opleidingen en zo'n 80 000 gulden voor internationale wedstrijden van de toto-lotto - dan wordt het wel moeilijk om de tent te runnen. Maar ik vind dat je als bestuur dan maar activiteiten moet ontplooien. En als die binding er onderling niet is, dan kan je het hoofd ook niet boven water houden. Als het bonden niet lukt om 2500 leden te krijgen, is de affiniteit ver te zoeken,” aldus Feyen.

Ook de KNKB heeft goede hoop dat men de grens zal passeren. Nadat de krachtsportbond via de media een offensief was begonnen om leden te werven, staat de telefoon op het bondsbureau in Voorhout niet stil. “We hebben onze aandacht vooral op de recreanten gericht. Eind vorig jaar hebben we de contributie van 46 naar 15 gulden verlaagd. Dat heeft veel leden opgeleverd. Veel mensen zijn met deze sport bezig, maar de drempel was te hoog om lid te worden. Nu doen ze dat sneller,” vertelt directrice Coby van Dijk. “Door de golf van publiciteit hebben we nu bijna 2450 leden, dus ik ben optimistisch gestemd over het resultaat aan het einde van dit jaar.”

De KNKB bestaat uit drie sectoren: powerliften, worstelen en gewichtheffen. Volgende week woensdag praten de KNKB en de bodybuilders over een eventuele samenwerking. “Zij zijn aangesloten bij de internationale koepel IFBB. De bond zelf heeft zo'n 700 leden. Het wordt een gesprek waarin de mogelijkheden van samenwerking worden afgetast. In het buitenland is die constructie heel normaal, dus waarom in Nederland niet? Het wordt een open gesprek,” zegt de voorzitter van de KNKB, Michiel van Ormondt. Ook hij moet er niet aan denken dat zijn bond opgaat in de Klebo. “Je krijgt dan sowieso minder subsidie, je wordt onder financieel-economische curatele geplaatst en je bent geen baas meer in eigen huis. Maar ik denk niet dat het zover komt. Mijn enige zorg is dat we de aanwas van leden ook kunnen houden. Ze moeten het lidmaatschap in de toekomst wel willen verlengen, dus moeten we hen voldoende bieden. Toch maak ik me niet echt zorgen over de toekomst, want er zijn al weer geluiden dat het getal 2500 op losse schroeven staat. Men beseft bij VWS dat een veelzijdig sportaanbod van groot belang is,” vertelt Van Ormondt. “De trein is in ieder geval in beweging, alleen moeten we nog kijken op welk spoor hij uiteindelijk terecht komt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden