Column

Met tien jaar naar het VWO

"Wat moest mijn dochter in groep 3 doen waar ze leren lezen, terwijl zij al boeken las."Beeld thinkstock

Nog twee weken en dan gaat mijn oudste dochter van nog maar negen jaar al naar groep 8. Twee jaar eerder dan verwacht. Ze heeft namelijk twee groepen overgeslagen en gaat dus zeer waarschijnlijk al met net tien jaar naar het VWO. Dat laatste, dat vinden mensen nogal wat. Vooral zielig. Zielig dat ze tussen de pubers komt terwijl zij nog met playmobil speelt.

Ingrid Weel

Toen ze groep 2 oversloeg was er ook onbegrip. Een kleuter behoort immers te spelen, niet te leren. Toen haar zusje met vijf jaar zelfs al naar groep 4 ging, was dat ook het gesprek van de dag op het schoolplein. Maar wat moest mijn dochter in groep 3 doen waar ze leren lezen, terwijl zij al boeken las. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar we hadden niet echt een keus.

Leerhonger
Mijn oudste heeft een ongekende leerhonger. Ze gaf in groep 1 al uit eigen beweging een spreekbeurt voor haar klasgenootjes over de dieren van de savanne. De verveling sloeg bij haar toe in groep 4. Gelukkig begon in groep 5 een plusklas een ochtend in de week. Maar in groep 6 was er geen houden meer aan. Ze werd letterlijk doodongelukkig.

In januari dit jaar ging ze versneld naar groep 7. Zelf had ze er super veel zin in. Ik lag er wakker van. Daar ging ze, met haar 1 meter 24 en 23 kilogram tussen kinderen die net zo groot zijn als ik. "Wat is je schoenmaat?", wilden haar nieuwe klasgenoten weten op haar eerste dag. Dochter vond het er leuk. Ze gaat het ook wel redden. De lesstof is sowieso het probleem niet. Hoogbegaafde kinderen kunnen met gemak de basisschool in vier jaar doorlopen. De rest van de tijd staren ze uit het raam, dromen ze weg, of gaan ze klieren.

Ingrid Weel, journalist bij Trouw, heeft vier dochters, van wie er zeker twee hoogbegaafd zijn. Daar weet de samenleving en ook het onderwijs vaak geen raad mee, zo heeft zij de afgelopen jaren gemerkt. In vijf delen schrijft ze over haar ervaringen. Vandaag deel 3.

Buitenbeentje
Maar straks, op het VWO, natuurlijk pieker ik daar ook wel eens over. "Het is niet leuk om een buitenbeentje te zijn", zegt mijn beste vriendin wier oudste dochter in de brugklas zit. "Misschien valt het mee als je een buitenbeentje bent doordat je een talent hebt", probeer ik. Dat ziet mijn vriendin anders. Net als mijn ouders. Net als de meeste mensen die ik spreek, en waarschijnlijk net als de meeste leerkrachten.

"Als je met tien jaar wordt geselecteerd door Ajax vindt iedereen het prachtig", constateert mijn man. "Maar als je met tien jaar naar de middelbare school kan, vindt men het onwenselijk." Gelukkig blijkt uit het weinige onderzoek dat er is naar hoogbegaafdheid dat de meeste leerlingen die twee of meer keer versnellen op de basisschool daar geen spijt van krijgen. Misschien passen deze kinderen niet enorm goed in de groep, maar bij leeftijdsgenoten kunnen ze het vaak ook niet vinden.

Paardenmiddel
Dus versnellen. Een paardenmiddel. Ik snap gerust dat de leerkracht zijn handen vol heeft aan dertig leerlingen in zijn klas maar ik kan er toch soms best boos om worden dat er op de basisschool zo weinig met het talent van hoogbegaafde kinderen wordt gedaan. Niet omdat ik wil dat ze nu ook al Chinees of Spaans spreken, maar omdat ze in de jaren waarin ze het meest worden gevormd - hun jeugd - niet tot bloei kunnen komen.

Gelukkig is er tegenwoordig dus wel een plusklas. Mijn dochters vinden dat het hoogtepunt van de week. In de plusklas kunnen ze hun creativiteit kwijt in fantasierijke opdrachten. Ze krijgen er debatles. Ze filosoferen er. Ze leren er samenwerken. Ze leren er leren. En ze mogen er fouten maken. Was de plusklas er maar elke dag. Dan hadden mijn dochters ook gewoon acht of in ieder geval zeven jaar over een basisschool kunnen doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden