'Met te veel flexibiliseren schieten bedrijven zich in de voet'

Er is een eindpunt in de flexibilisering waar de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen. Beeld ANP
Er is een eindpunt in de flexibilisering waar de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen.Beeld ANP

Bedrijven die werknemers in vaste dienst zo veel mogelijk willen vervangen door uitzendkrachten, freelancers en personeel op basis van nulurencontracten, schieten zichzelf uiteindelijk in de voet. Vaste banen bieden veel voordelen, zowel voor werknemer, bedrijf en de economie als geheel, zegt Ronald Dekker, arbeidseconoom ReflecT-Tilburg University.

"Een flexibele arbeidsmarkt is goed", stelt Dekker op economensite Me Judice, "maar het is de vraag of het steeds flexibeler moet." Economen lijken daar in de discussie over de arbeidsmarkt wel op aan te sturen, maar volgens Dekker is er een omslagpunt waar de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen. "Stel je voor dat een bedrijf elke dag met alle werknemers moet overleggen of ze er morgen nog werken. Dat is honderd procent flexibel, maar in dat bedrijf gebeurt niks."

"Dat kun je de nadelen van flexibiliteit noemen, of de voordelen van stabiliteit en continuïteit", aldus Dekker. De arbeidseconoom wijst er op dat driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking een vaste baan heeft. Niet omdat de vakbonden zo star zijn, of mensen niet flexibel willen zijn, maar omdat zowel werknemers als bedrijven profiteren van vaste contracten, stelt Dekker

Een vaste baan biedt werknemers inkomenszekerheid. "En mensen met zekerheid over hun inkomen hebben meer consumentenvertrouwen, wat goed is voor het economisch herstel. Dat zijn de voordelen van stabiliteit waar ook bedrijven die steeds verder willen met flexibiliteit van profiteren."

Er zijn meer nadelen die samenhangen met flexibel werk. "In bedrijven waar veel mensen nieuw zijn, wat altijd het geval bij een grote flexibele schil, is te weinig ervaring. Er gaan meer dingen mis." Dat betekent volgens Dekker onder meer productiviteitverlies en meer ongelukken.

De econoom vindt dat ondernemingen moeten zoeken naar een 'optimum van flexibiliteit'. Dat optimum ligt op het punt waar werkgevers kunnen uitbreiden en inkrimpen als de markt daar om vraagt. "Als je die mensen al hebt lopen en een paar uur meer kan laten werken, dan is dat in de fase van uitbreiden een kostenvoordeel. Dat wordt te weinig onderkend. Bedrijven doen zichzelf tekort."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden