Proef

Met stroomstootwapen gaat oude wens van politie in vervulling

null Beeld Politie
Beeld Politie

De gemiddelde crimineel heeft allang een 'stun gun' in het handschoenenvakje in de auto liggen. Vanaf deze maand krijgen ook de politiebasisteams van Zwolle en Amersfoort en de hondengeleiders van Rotterdam een stroomstootwapen merk Taser X2 op proef tot hun beschikking.

Voor veel politiemensen is het een oude wens die in vervulling gaat. Het wapen werd vorig jaar zomer nog afgeschoten door de Nationale Politie en de inmiddels afgetreden minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie). De taser was met 1500 euro per stuk veel te duur, en daar kwamen dan ook nog eens de kosten van de opleiding bij. Hoeveel de Taser nu kost wil de Nationale Politie niet zeggen - met het bedrijf is afgesproken dat er over de prijs niet wordt gecommuniceerd.

Uitschuifbare wapenstok is onvoldoende

De agenten moesten het in 2018 op straat gaan doen met de uitschuifbare wapenstok, zo kregen zij vorig jaar nog te horen. Met dit wapen, al eerder beproefd in 2012, kon harder worden geslagen, het was kleiner aan de broeksriem dan de normale knuppel en je kon er lastige klanten mee op veilige afstand houden.

De uitschuifbare wapenstok is echter onvoldoende om iemand uit te schakelen. Zwaar onder de drugs zittende verdachten die zich niet willen laten aanhouden zijn ongevoelig voor de harde klappen van de stok of de bijtende tanden van de politiehond. In die situaties biedt een stroomstootwapen uitkomst. De politie wil de wapenstok dan ook invoeren voor die gevallen waarbij een pepperspray en kleine knuppel niet meer effectief zijn, en een pistool of een politiehond te veel van het goede zijn.

Omstreden

De Taser X2 is al in gebruik bij de arrestatieteams van de politie. Er worden nu enkele tientallen extra aangeschaft voor 300 agenten. Het wapen wordt gebruikt als de verdachte op enkele meters afstand staat. Er worden twee pijltjes afgevuurd die met een stroomdraad aan elkaar verbonden zijn. De pijltjes klitten vast aan de huid of de kleding en daarna volgt een stroomstoot van een paar seconden. Gedurende enkele seconden verliest de verdachte de controle over zijn lichaam. Daarin moet de politieman tijd voldoende hebben gehad om de handboeien om te doen. De claim is dat met dit wapen de kans op ernstig letsel uiterst klein is, dat er minder politiemensen gewond raken en dat er minder arrestanten door kogels worden verwond of erger.

De taser is overigens niet onomstreden. In de VS wordt het wapen veelvuldig gebruikt. Critici wijzen op het gevaar van brandwonden en hartklachten. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie is de taser al sinds 2009 bij de arrestatieteams in gebruik en is er nog geen incident over ernstig letsel gemeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden