Met striphelden door Mokum

Weinig steden komen zo vaak in stripalbums voor als Amsterdam. Nou ja, op Brussel na dan.

Kwik, Kwek en Kwak waren er, Sjef van Oekel was er bijna niet meer weg te krijgen, en ook Kapitein Rob slenterde door het centrum van Amsterdam. Weinig steden komen zoveel voor in stripalbums als Amsterdam (op Brussel na natuurlijk).

Reden voor uitjesorganisator Raoul Serrée om een wandeling uit te zetten door Amsterdam langs locaties uit verschillende strips. Deze kan onder leiding van een gids worden gelopen. Zelf zoeken naar plekken die voorkomen in verschillende albums kan ook. ’Sjef van Oekel bijt van zich af’ is een goede daarvoor, ’De Nachtwachtbrigade’ van Suske en Wiske speelt zich ook voor een flink deel af in Amsterdam, en verschillende albums van Henk Kuijpers en Eric Heuvel. De rondwandeling begint bij het Centraal Station.

Het duurde precies 55 jaar voordat Donald, Dagobert en de neefjes Duck Amsterdam aandeden. Ze deden dat in ’Avontuur in Amsterdam’, een speciale jubileumuitgave die in 2007 ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van Donald Duck in Nederland werd uitgebracht. Na omzwervingen over de Nederlandse Antillen arriveren Donald, Dagobert en Kwik, Kwek en Kwak op het Centraal Station, op zoek naar de schat van Jacob Tulp.

Schuin tegenover het station staat de St. Nicolaaskerk, die is terug te vinden in ’Dutch connection’, een avontuur van Largo Winch (van Philippe Francq, de Belgische striptekenaar) en bij Donald Duck. De kerk werd ontworpen door A.C. Bleijs (1842-1912). Blikvanger is de 58 meter hoge koepel, die bestaat uit een buiten- en een binnendeel. De binnenkoepel bestaat uit een veelkleurige glas-in-lood sterrenhemel die tezamen met de buitenramen gerestaureerd is. De St. Nicolaas is ook de kerk van de zeevarenden. Voordat het CS aan de rand van het IJ werd gebouwd, keek de kerk uit over het water. Boven de ingang hangt een model van een zeilschip.

Iets verderop langs de Prins Hendrikkade staat de laatst overgebleven verdedigingstoren van Amsterdam, de Schreierstoren. Hier wuifden de vrouwen diep verdrietig hun zeemannen uit als die uitvoeren. „Dan wordt er veel geschreid natuurlijk”, legt Suske uit in het album ’Angst op de Amsterdam’. Kapitein Rob komt langs de toren in ’Het geheim van de Bosplaat’.

De Gelderse Kade komt uit bij een van de oorspronkelijke stadspoorten van Amsterdam, de Waag, die voorkomt in bijna alle albums van Olie B. Bommel. Kasteel Bommelstein zou erop geïnspireerd zijn. In het Suske en Wiske-album ’De Nachtwachtbrigade’ komt ook Lambiek bij De Waag terecht en in ’Paars Dafje’ van de Nederlandse striptekenaar Eric Heuvel blijkt een geparkeerde auto niet veilig te zijn in deze buurt.

De Amsterdamse wallen zijn vooral de buurt van Sjef van Oekel. In ’Sjef van Oekel zoekt het hogerop’ rent hij langs de ramen over de Gelderse kade. In ’Op drift’ loopt hij er eindeloos rond.

In de Sint Anthoniebreestraat, genoemd naar de Waag, die oorspronkelijk de Sint Anthoniepoort heette, zijn leuke winkels te vinden. Suske en Wiske kwamen hier terecht in de tijd van Rembrandt. Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar maakten Peter Van Gucht en Luc Morjaeu een speciaal Suske en Wiske-verhaal waarin Professor Barabas De Nachtwacht in bruikleen krijgt. Hij moet de herkomst van de figuren op het schilderij zien te achterhalen. Een meisje wordt per vergissing van het doek gehaald en tante Sidonia verschijnt in haar plaats op het doek.

De schilder zelf woonde met veel plezier aan de Jodenbreestraat in wat nu het Rembrandthuis is, maar hij kon in 1658 zijn hypotheek niet meer betalen en moest verhuizen naar een huurwoninkje. De Jodenbreestraat komt uit aan de achterkant van de Mozes en Aaronkerk, terug te vinden in ’De ontdekking’ van Eric Heuvel en bij Sjef van Oekel.

Over de Blauwbrug, langs de Amstel naar de Munt. Halverwege de Kalverstraat staat het Amsterdams Historisch museum, ooit het Burgerweeshuis. De binnenplaats speelt een belangrijke rol in het Suske en Wiske-album. Hier wordt het meisje van de Nachtwacht afgeleverd door een man in een donkere mantel. Het museum kan als doorsteek worden gebruikt naar de Nieuwezijds Voorburgwal. De overdekte galerij van de Raadhuisstraat komt in veel strips voor en bijna alle striphelden komen op de Dam. Dagobert Duck zoekt er naar een globe, Suske en Wiske arriveren er per tijdmachine, en Sjef van Oekel snapt er niets meer van.

Voor de schat moeten Donald Duck en de neefjes het dak van het Paleis op. Daarna charteren ze een boot om achter de schat aan te gaan. Suske en Wiske weten Sidonia en het meisje weer om te ruilen. En Sjef van Oekel? Hij sjokt via de Warmoestraat terug naar het Centaal Station.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden