Met steun aan Israël zit Trump in de VS altijd goed

In mei bezocht president Trump de Klaagmuur in Jeruzalem tijdens zijn tweedaagse bezoek aan IsraëlBeeld EPA

Het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen, past in een lange pro-Israëltraditie in de Amerikaanse politiek.

Dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem moest verhuizen, vond in 1995 bijna elke Amerikaanse politicus. De wet die dat verplicht stelde, werd in de Senaat aangenomen met 93 voor en 5 tegen, in het Huis van Afgevaardigden met 374-37. Sindsdien hebben Amerikaanse presidentskandidaten lippendienst bewezen aan het idee, maar schoven presidenten de uitvoering telkens voor zich uit. Al tientallen jaren is het voor Amerikaanse politici bijna vanzelfsprekend zich nadrukkelijk achter Israël te scharen, of het nu Democraten of Republikeinen zijn. Dat paste lange tijd bij de strategische belangen van de Verenigde Staten, die met Israël in de wereldwijde schaakpartij tegen de Sovjet-Unie een sterk stuk in het Midden-Oosten hadden staan. En het viel goed bij belangrijke kiezersgroepen. De Democraten beloonden er hun Joodse aanhangers mee, Republikeinen hun evangelisch-christelijke.

Opvallend genoeg is die laatste groep nog feller gebrand op steun aan Israël dan de eerste. Volgens een onderzoek van het Pew instituut vindt 31 procent van de Amerikaanse Joden dat de steun voor Israël onvoldoende is. Bij blanke, evangelische christenen wil 46 procent meer steun.

Die heeft Donald Trump nu gegeven: erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël (al sloot hij een deling van de stad niet uit) en het op gang brengen van de verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

In tegenstelling tot andere maatregelen waar zijn achterban voor juicht, hoeft Trump daarbij de publieke opinie niet te vrezen. De steun voor Israël is niet beperkt tot een paar kiezersgroepen: 54 procent van de Amerikanen sympathiseert meer met Israël dan met de Palestijnen, het omgekeerde zegt maar 19 procent. Wat daarbij helpt is de opvatting dat Israël een democratische oase is in een door dictators geregeerde regio.

Vredesproces bemoeilijkt

Trump motiveerde zijn besluit met de realiteit van de situatie in Israël, en probeerde in zijn rede verder geen enkele oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict uit te sluiten. Maar gezien de reacties van de Palestijnen en de Arabische landen is het werk van zijn schoonzoon Jared Kushner, die als opdracht heeft zo’n oplossing te zoeken, nu een stuk moeilijker geworden. Dat was ook de reden dat zijn voorgangers er telkens weer vanaf zagen.

Volgens sommige mediaberichten kwam Trump ertegen in opstand dat hij elk half jaar opnieuw het besluit ter ondertekening kreeg dat de verhuizing van de ambassade weer uitstelde. Hij zou ook behoefte kunnen hebben gehad aan een moment waarop hij zijn macht kon tonen, nu hij verder wordt achtervolgd door het Rusland-schandaal. Maar hij benadrukte in zijn rede ook dat hij iets deed wat elke kiezer hoopt van een president: hij kwam een verkiezingsbelofte na.

Reactie minister Zijlstra

Minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra noemt de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘onverstandig en contraproductief’. Volgens Zijlstra is de kans groot dat het vredesproces hierdoor achteruitgaat. “Dit kan een buitengewoon explosieve situatie met zich meebrengen.” Zijlstra herhaalde het Nederlandse­­ standpunt dat Israël en de Palestijnen uiteindelijk Jeruzalem als hoofdstad moeten delen. “Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden