Met stamcel-doorbraak komt een christelijke boze droom uit

null Beeld getty
Beeld getty

In academische kring heet het een veelbelovende doorbraak. Christelijke leiders zijn aanzienlijk minder enthousiast over het geslaagde experiment om stamcellen te onttrekken aan een gekweekte embryo.

Robin de Wever

In christelijke kring wordt al lang gevreesd voor gebruik van menselijke embryo's voor stamcelonderzoek. Het schrikbeeld lijkt nu waarheid te worden. Woensdag bleek dat onderzoekers uit de Amerikaanse staat Oregon menselijke embryo's hebben gekweekt door een volwassen huidcel in een eicel te plaatsen.

Die embryo bleef - in tegenstelling tot eerdere experimenten - doorgroeien tot de wetenschappers er stamcellen aan konden onttrekken. Stamcellen zijn bijzonder: ze kunnen uitgroeien tot ieder mogelijk celtype en kunnen worden ingezet om bij beschadigde organen van patiënten nieuw en gezond weefsel te produceren.

De techniek is even veelbelovend als omstreden. In de ogen van veel christenen gaat het kweken van embryo's voorbij aan het gegeven dat God beschikt over leven en dood. Enkele uren na de bekendmaking van het nieuws, waarschuwden de Amerikaanse bisschoppen dat mensen bij kloning 'behandeld als producten, gemaakt om aan de behoeften van anderen te voldoen'.

Rk-kerk: 'Dit zal leiden tot het kopiëren van mensen'
Doorbraken in kloontechniek 'zijn voor de mensheid geen vooruitgang, maar het tegenovergestelde'. Verder sprak kardinaal Sean O'Malley namens zijn collega-bisschoppen de vrees uit dat dat zelfgemaakte embryo's 'gebruikt zullen worden door zij 'die kopieën willen maken van mensen'. Het Vaticaan probeert wetenschappers er sinds enige tijd van te overtuigen dat stamcelonderzoek ook kan plaatsvinden zonder embryo's.

Op de nieuwssite ChristianityToday schetst ook een grote evangelicale medische beroepsvereniging doemschenario's. 'De geschiedenis bewijst dat immorele menselijke experimenten kunnen leiden tot tragedies', meent directeur David Stevens van de Christian Medical and Dental Association. 'Bouwen aan een cultuur van leven begint met het beschermen van de meest kwetsbare mensen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden