'Met sporthoofddoek kan vrouw zich ontwikkelen'

Cindy van den Bremen ontwierp speciale hoofddoek die nu door Fifa is goedgekeurd

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Ze is 'trots en blij dat dit gelukt is'. Ontwerpster Cindy van den Bremen uit Eindhoven doelt op het besluit van de wereldvoetbalbond Fifa donderdag dat vrouwelijke voetballers een hoofddoekje mogen dragen. Van den Bremen, die met haar bedrijf Capsters al jaren hoofddoeken maakt voor vrouwelijke sporters, heeft zich een jaar lang beijverd om de bond zo ver te krijgen. Ze ontwierp een sporthoofddoek die de Fifa nu heeft goedgekeurd.

Het was een lange weg, vertelt Van den Bremen. Via de Nederlandse trainster van het Jordaanse vrouwenvoetbalteam, Hesterine de Reus, kwam Van den Bremen vorig jaar in contact met de Jordaanse prins Ali Bin al Hoessein, vicevoorzitter Fifa Azië. "Die wil het Aziatische vrouwenvoetbal naar een hoger plan tillen. Maar het hoofddoekverbod zat daarbij in de weg. "

Een hoofddoek op het voetbalveld, oordeelde Ifab, het beslissingsorgaan achter de Fifa, zou gevaarlijk zijn omdat die de vrouwen zou kunnen verstikken. Dus werden vrouwen die toch met een hoofddoekje het veld betraden, consequent gediskwalificeerd. Dat lot trof ook de Iraanse vrouwen tijdens hun kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen tegen Jordanië, november vorig jaar.

"Dat was een ramp", herinnert Van den Bremen zich. "De meiden hingen huilend op de vlag. Moet je je voorstellen: ze komen uit een land waar allerlei restricties gelden, ze moeten heel hard vechten om te kunnen sporten, laat staan topsporten, en dan worden ze op het voetbalveld tegengewerkt door de Fifa."

Het was vervolgens Ali Bin al Hoessein die de door Van den Bremen ontworpen sporthoofddoek introduceerde bij de Ifab. Haar doek 'ademt' en is dus ook geschikt om te dragen bij hogere temperaturen, en zit bovendien vast met klittenband, waardoor hij snel afgaat. Van den Bremen wist de medische commissie van de Fifa uiteindelijk te overtuigen van de veiligheid van haar ontwerp.

"Het gaat me niet alleen om het commercieel belang. Dit onderwerp gaat me erg aan het hart. Ik ben geen voor- of tegenstander van de hoofddoek. Ik ben voor een vrije keuze. Het is een recht van de vrouw zelf. Ik vind het zeer kwalijk dat sommige landen, zoals Iran en Saoedi-Arabië vrouwen dwingen een hoofddoek te dragen." Maar datzelfde Iran heeft wel een professioneel vrouwenvoetbalteam, net als Jordanië, merkt ze op. "Jordanië loopt voorop in de regio, daar zijn de vrouwen betaalde profs. In Nederland zijn de voetbalvrouwen amateur en is het heel moeilijk om sponsors te vinden."

Deze mijlpaal is vooral belangrijk voor de voetballende moslimvrouwen zelf, stelt Van den Bremen vast. "Ook voor de vrouwen die verplicht worden om een hoofddoek te dragen, geldt dat ze zich door hun topsport kunnen ontwikkelen als prof en dat ze later in staat zijn zelf hun eigen keuzes te maken. Ze zijn een rolmodel in hun eigen land."

En hoe nu verder? "Er komt een testfase waarin onze hoofddoeken mogen worden gebruikt op het voetbalveld. In oktober volgt een bijeenkomst waarin gesproken wordt over het ontwerp, materiaal en de kleuren. Voorjaar 2014 beslist de Ifab definitief over het hoofddoekverbod."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden