Met Spelbos als trainer rekent NAC op herleven oude tijden

BREDA - NAC-voorzitter John Peek sprak van wederzijdse oude liefde en een keuze met een hoog nostalgisch karakter. NAC presenteerde gistermorgen Ronald Spelbos als de nieuwe trainer en gokt met het terughalen van de man die eerder van 1993 tot '95 al successen boekte bij de club, op het herleven van oude tijden. Met Spelbos moet voetbal weer volksvermaak worden in Breda.

De keuze van NAC om Spelbos te contracteren was een duidelijke, zei voorzitter Peek. Feitelijk was de 44-jarige Veenendaler, die tot het einde van het seizoen tekende, de enige kandidaat om de vorige week plotseling naar Vitesse vertrokken Herbert Neumann op te volgen. “Meteen na het opstappen van Neumann zijn we met Ronald Spelbos gaan praten”, zei Peek. “Het was geen geheim dat we hem graag wilden hebben. Ronald is bij de supporters nog steeds mateloos populair. Hij kan hier iets extra's brengen. Ik besef dat nostalgische overwegingen over het algemeen geen goede leidraad zijn in de voetballerij, maar ik kan niet ontkennen dat ze dit keer een erg grote rol hebben gespeeld.”

NAC bewaart uitstekende herinneringen aan de 21-voudig international, die deze zomer tijdens het WK in Frankrijk nog werkzaam was als scout voor het Nederlands elftal en van januari 1993 tot mei 1995 als opvolger van Piet de Visser al eens de scepter zwaaide in Breda. In zijn eerste (halve) seizoen leidde Spelbos NAC naar de eredivisie, waarna twee redelijk succesvolle jaren op het hoogste niveau volgden. In het eerste seizoen in de eredivisie onder Spelbos reikte de club zelfs tot de zevende positie. Het waren de jaren dat NAC, met spelers als Ton Lokhoff, John Lammers en Pierre van Hooijdonk regelmatig voor vuurwerk zorgde in het inmiddels afgebroken stadion aan de Beatrixstraat.

Spelbos heeft de herinneringen aan die periode duidelijk mee laten wegen in zijn beslissing, al komt hij in de huidige NAC-selectie nog slechts twee spelers (doelman John Karelse en Jan Gaasbeek) uit die tijd tegen. Hij keert dus maar gedeeltelijk terug op het oude nest. “De spelers zijn inderdaad niet meer dezelfde, maar het kader van de club wel. Ik keer terug naar mensen met wie ik altijd prettig heb samengewerkt. Mensen van van wie ik weet hoe ze denken, en die weten hoe ik denk.”

Voorlopig zijn NAC en Spelbos een overeenkomst voor driekwart jaar overeengekomen. “Op mijn uitdrukkelijk verzoek”, benadrukte Spelbos. “Ik ben nooit voorstander geweest van langlopende contracten. Die zijn er in mijn ogen alleen om verbroken te worden. Bovendien ben ik niet zo'n carrièreplanner. Ik heb maar één keer in mijn loopbaan een contract voor meerdere jaren getekend (bij Vitesse - red.), dat is me toen bijzonder slecht bevallen.”

Moeras

Bij de ambitieuze Arnhemmers werd Spelbos, die in 1989 als assistent-trainer bij Twente begon, drie jaar geleden al na een paar wedstrijden aan de kant gezet. Vervolgens vertrok hij ook bij FC Utrecht, zijn volgende club, voortijdig. Dit keer uit eigen beweging, omdat hij geen mogelijkheden meer zag de weggezakte club uit het moeras te trekken. Anderhalf jaar geleden werd Spelbos tijdens een trainingspartijtje bij FC Utrecht getroffen door een hartinfarct. Momenteel ondervindt hij daarvan geen hinder meer. “Het gaat fantastisch, maar garanties krijg je natuurlijk niet. Ik kan niet voorzien hoe ik me straks zal houden onder druk. De dokter heeft me in elk geval niet verboden weer aan de slag te gaan.”

Lange tijd wilde Spelbos zelf niet aan de slag. Toen hij in oktober 1997 bij Utrecht vertrok na een reeks slechte resultaten, had hij even de buik vol van voetbal. “Trainer zijn vraagt veel van een mens. Zeker als het slecht gaat. Na Utrecht moest ik echt even bijkomen, als het ware door een rouwproces heen.” In Breda wacht Spelbos opnieuw een zware klus. NAC staat momenteel vijftiende in de eredivisie en speelt al twee seizoenen lang bedroevend voetbal. “Ik heb NAC dit seizoen nog maar een keer zien spelen, dus over het spel wil ik nog geen oordeel vellen”, zei Spelbos. Wel maakte hij duidelijk dat NAC behoefte heeft aan versterking. “Het bestuur heeft toegezegd dat er zo snel mogelijk een aantal nieuwe spelers komt. Want kwalitatief staat er weliswaar een aardige groep, in de breedte komt NAC behoorlijk tekort.”

Een specifieke opdracht heeft Spelbos van het bestuur niet meegekregen, of het moet zijn dat het publiek weer aan zijn trekken komt. “Ik wil voorlopig even niets horen over een bepaalde plaats die NAC op de ranglijst moet gaan innemen. De toeschouwers vermaken staat nu voorop. Ik denk met ontzettend veel plezier terug aan het enthousiasme van het publiek tijdens mijn eerste periode. Dat sfeertje opnieuw creëren is mijn streven. Daarbij scheelt het dat ik hier een naam heb opgebouwd. Ik heb bij NAC gewoon ontzettend veel krediet. De mensen moeten nu echter niet verwachten dat NAC nu ezus heeft binnengehaald. Ik kan nog steeds niet over water lopen. Het gevaar dat supporters in mij een of andere verlosser zien, is natuurlijk aanwezig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden