Met schepnet en pipet achter de tijgermug aan

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn op zoek in tuinen van bewoners naar de Aziatische tijgermug Beeld anp
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn op zoek in tuinen van bewoners naar de Aziatische tijgermugBeeld anp

Gevangen op een Veenendaals woonerf: de tijgermug. Het beestje kan ziektes als zika verspreiden en mag zich hier dus niet vestigen.

De gevaarlijke vreemdeling liet zich tien jaar geleden voor het eerst in Nederland zien. Wie hem signaleert, moet rustig blijven, niet bang zijn en ogenblikkelijk de autoriteiten verwittigen.

Deze maand werd de exoot, Aedes albopictus genaamd, gezien in een achtertuin op een woonerf in Veenendaal. Hij werd gevangen en overgedragen aan deskundigen die hem na een week identificeerden: Aziatische tijgermug. Alle alarmbellen rinkelden.

Ziektes verspreiden
De mug is zwart-wit gestreept en steekt vooral overdag. Hij zuigt zich niet in één keer vol met bloed, maar vliegt van gastheer naar gastheer voor een maaltje. Daardoor kan hij ziektes als dengue en zikakoorts verspreiden. Die komen in Nederland nauwelijks voor, maar hoe meer tijgermuggen er rondvliegen, hoe groter de kans dat er een besmet is. Daarom mag de mug zich hier niet vestigen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een straal van 500 meter rond het Veenendaalse woonerf tot verdacht gebied verklaard. Bewoners zijn per brief verzocht alle medewerking te verlenen aan inspecteurs van de NVWA. Sinds gisteren binden zij samen met ongediertebestrijders van Rentokil de strijd aan met de tijgermug.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

null Beeld anp
Beeld anp

Stilstaand water
De mug legt eitjes in stilstaand water. Daarom hurkt inspecteur Leonie van Santen, gestoken in een geel hesje, neer bij een rioolput. Met een plastic bakje en een schepnetje neemt ze een monster uit de put. Ze knikt. Wat ze ziet, zouden tijgermuglarven kunnen zijn. Met een pipet hevelt ze de minuscule donkere pitjes over in een buisje met alcohol.

Nu komt Dennis van Kleij in actie. Hij is gewapend met een lange pvc-buis met daaraan een flacon met een bestrijdingsmiddel - onschadelijk voor mensen en planten, dodelijk voor muggenlarven. Een scheut van het middel verdwijnt in de put.

De inspecteurs lopen naar de huizen waar eerder vandaag niemand thuis was. De achtertuinen moeten nog gecontroleerd. Bij nummer 40 doet de dochter des huizes open. Haar vader, vertelt ze, meende vanochtend iets verdachts te zien in de gieter op het terras. Die heeft hij meteen leeggegooid. "Heel goed", vindt Leonie van Santen.

Meegekomen van vakantie
De huizen grenzen aan een vijver. Die vormt geen gevaar, want hier kunnen vogels en vissen muggen en larven makkelijk opeten. Via de gezamenlijke vlonder kan de achtertuin van de afwezige buren bereikt worden.

Van Santen en Van Kleij gebruiken een tuinstoel als opstapje, klauteren over een muurtje en stappen over een afrastering van gaas. In het hoge gras staat een plastic tuinornament. Het ding zit vol stilstaand water, ideaal voor de Aedes albopictus. Van Santen haalt schepnet en pipet weer tevoorschijn, Van Kleij plukt een zaklamp van zijn broeksriem en schijnt haar bij. "Volgens mij zag ik wat, hoor."

Hoe de tijgermug het Veenendaalse woonerf heeft bereikt, weet niemand. Eerder werd de mug in Nederland aangetroffen tussen geïmporteerde oude autobanden en bamboeboompjes. Misschien is hij nu meegekomen na een vakantie in Italië of Portugal. Maandag zal het laboratorium van de NVWA de monsters van de inspecteurs hebben geanalyseerd. Dan wordt duidelijk wat er verder in Veenendaal moet gebeuren.

Leonie van Santen houdt een van haar monsterbuisjes omhoog , kijkt nog eens goed. "Tja", peinst ze. "Dit kan natuurlijk ook van een huis-tuin-en-keukenmug zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden