Met profetisch elan strijden tegen onrecht

Een oude man aan de balie van het hoofdkantoor van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vraagt of hij de synodevoorzitter kan spreken. Er wordt wat gebeld, en de man kan naar boven. Veel fiducie had hij er niet in, zei hij in het voorbijgaan, maar hij bleef het proberen. Hij had net een pamflet opgesteld met een oproep aan de kerken om wat te doen aan de rampen die de wereld teisteren, een week van crisis uit te roepen, het neoliberale denken te ontmaskeren.

Theoloog (dr.) en jurist (mr.) Anne Willem Kist, die woensdag overleed, wilde geloofsverzet. Opruiing kon je het niet noemen, daar was hij te zeer een patriciër voor. De verdrukten voor wie hij opkwam, waren hem vroeger zelfs te min. Maar toen de Bijbel hem te pakken kreeg, zoals hij zelf zei, werd dat anders.

Elke ochtend vertaalde hij een stukje Karl Barth. Hij koos diens Gemeinde für die Welt als motto. 'Kerk en wereld' werd de naam van het instituut dat door Kist en kerksocioloog Banning werd opgericht. Kist was een man van de Doorbraak, de linkse ontzuiling.

Wim Kist, eerst advocaat, later rechter, verweet de naoorlogse kerk reactionair te zijn. Ook de kerk van nu was hem te veel op zichzelf gericht. Daarom richtte hij het progressieve Landelijk Missionair Collectief op. Het blad Tegenspraak bleef voor hem een podium. Veel weerklank kreeg hij niet, stelde hij zelf vast. In 2000 zei hij in Trouw te hopen dat hij in de boekhouding van God onder credit geboekt stond. ,,Naar de mens gesproken ben ik altijd mislukt.'' Dat laatste wakkerde eerder zijn profetisch elan aan dan dat hij er bitter over was. Zijn rouwannonce meldt dat hij, negentig jaar oud, in de kracht van zijn leven is overleden. Na het achtuurjournaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden