null Beeld
Beeld

Puzzelen

Met potlood, gum en intelligent gokken los je elke sudoku op

Verlichting voor iedereen die dit weekend tijdens het thuisblijven gefrustreerd staart naar de zoveelste sudoku. Of juist voor alle lezers die toe zijn aan een niveautje hoger en hun sudokuvaardigheden willen oppeppen. Wiskundige Wil Schilders, hoogleraar aan de TU Eindhoven, komt te hulp met twee boeken: zijn ‘Los elke sudoku op’ is hernieuwd en zijn nieuwe boek ‘Moeilijke sudoku’s oplossen’ verschijnt deze week.

Waarom sudoku’s?

“Die zijn al twintig jaar een hobby van mij, sinds ik een boekje kreeg van mijn vrouw. Ik ben wiskundige, ik probeer structuren te ontdekken en zo kwam ik er achter dat je ze op een bepaalde manier kunt oplossen.”

Een tip van de sluier?

“In het begin zie je alles heel snel, maar op den duur moet je er echt voor gaan zitten. Ik raad mensen aan te werken met getallenparen. Daar kun je veel mee doen. Als je bij de moeilijkste puzzels aankomt, ben je met de logische stappen wel uitgepraat. Dan loop je vast. In mijn boek beschrijf ik wat je dan moet doen.”

Vertel!

“Je moet de pen wegleggen en een potlood en een gum pakken. En dan moet je intelligent gokken. Het tweede boek gaat daarop voort. Daarin staan alleen maar puzzels waarin je vast komt te zitten en hoe je die kunt oplossen. Ook de twee moeilijkste sudoku’s ter wereld staan erin.”

Is het nog leuk, met een puzzelboek?

“Ik vind het zelf heel erg leuk. Mijn vrouw ook, die probeert van alles voor mij uit. Het wordt juist leuker met dat boek omdat je je niveau kunt verhogen. Als je steeds maar blijft steken, dat is ook niet leuk.”

Lees ook:

Coronapatiënten Edwin en Vivian hebben de tijd voor een puzzel met duizend stukjes

Edwin Klaasen en Vivian Blinksma zitten in thuisisolatie met het coronavirus. De ziekte gaf wat bezorgdheid en een drukkend gevoel op de borst, maar ze zijn aan de beterende hand. “We willen de ziekte vooral niet overbrengen op mensen die er gevoeliger voor zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden