Plein 2

Met pensioen? Laat Ankie Broekers-Knol en Martin van Rooijen niet lachen

De hele pensioendiscussie gaat in ieder geval aan één persoon op het Binnenhof voorbij: VVD-prominent Ankie Broekers-Knol. Ze is 72 jaar en nog wel in voor een uitdagende baan. Onlangs zei ze in deze krant: ‘Ik zou graag nog een grote klus doen. Minister-president, waarom niet? Ik heb nog energie genoeg.’

Wilma Kieskamp en Marno de Boer en Bart Zuidervaart

De VVD heeft de boodschap begrepen. Het premierschap is niet vacant, maar de liberalen zochten nog een staatssecretaris van justitie en veiligheid na het opstappen van Mark Harbers. De puzzel is snel gelegd. Toch is deze overstap opmerkelijk. Broekers-Knol was Eerste Kamerlid sinds 2001, in 2013 werd ze voorzitter van de senaat. Ze maakte er geen geheim van dat ze graag nog wat langer op die plek was blijven zitten. Het werk beviel haar goed, ze was als voorzitter gezaghebbend en onomstreden. Maar haar partij vond het genoeg, het werd tijd voor vernieuwing.

Bij haar afscheid van de senaat, onlangs, liet SP’er Tiny Kox in een toespraak weten dat Broekers-Knol ‘breed gesteund zou zijn, als zij het voorzitterschap nog wat langer had willen voortzetten’. Over haar gedwongen vertrek: “Kan dat allemaal maar zo, vraag ik aan de minister-president, die immers over alles gaat en zelf wél altijd blijft?”

Dat de VVD vindt dat er een frisse wind door de senaatsfractie moet, doet denken aan de leiderschapswissel van het CDA aldaar. Elco Brinkman maakte dit jaar plaats als fractievoorzitter, omdat het volgens de christen-democraten tijd was voor verjonging. Hij is opgevolgd door Ben Knapen. Brinkman is 71 jaar, Knapen 68.

De oudste

Broekers-Knol is met haar 72 jaar veruit de oudste staatssecretaris die Nederland ooit heeft gehad. Op plek twee staat nu Meine van Veen (65 jaar bij aantreden), die in 1958 namens de PvdA kortstondig staatssecretaris van oorlog was. Het schijnt dat hij in die periode nooit naar de Kamer is geroepen om zich voor iets of iemand te verantwoorden. Nederland was toen ook niet verwikkeld in een oorlog, dat kan hebben meegespeeld.

De oudste minister ooit was J.C. van Oven. In 1956 trad hij op 74-jarige leeftijd aan als minister van justitie in het kabinet-Drees III. Zijn erfenis was, in tegenstelling tot die van Van Veen, noemenswaardig. Van Oven loodste een wet door het parlement, die regelde dat de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw werd opgeheven, beter bekend als de ‘lex-Van Oven’.

De jongste staatssecretaris was Gerard Veldkamp (KVP). Hij trad in 1952 als 31-jarige aan op de post economische zaken (eveneens kabinet-Drees III). Martin van Rooijen was een paar dagen ouder toen hij in 1973 in het kabinet-Den Uyl staatssecretaris van fiscale zaken werd. De man is een verhaal apart. Van piepjonge staatssecretaris van KVP-huize werd hij uiteindelijk in deze kabinetsperiode het oudste Tweede Kamerlid, dit keer voor 50Plus.

Telefoon inleveren

Van Rooijen is inmiddels 76. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib nam vorige week in een toespraak afscheid van hem. Wat haar vooral is bijgebleven: Van Rooijen fietst de pensioendiscussie ieder debat in, ook als dat gaat over het klimaatakkoord of een muizenplaag in Friesland. “En er was natuurlijk die keer dat uw telefoon steeds afging in de zaal en u de uitknop niet kon vinden. U heeft toen uw telefoon maar bij mij ingeleverd.”

Martin van Rooijen is gisteren verhuisd naar de overkant van het Binnenhof, waar de Eerste Kamer zetelt. Als 70-plusser is hij daar iets meer op zijn plek, hoewel hij hier nog lang geen recordhouder is. ARP’er Anne Anema was senator van 1921 tot 1960. Toen Anema vertrok uit de politiek was hij 88. Ankie Broekers-Knol en Martin van Rooijen hebben nog een lange weg te gaan.

Jongste leden van de huidige Tweede Kamer

1 Rens Raemakers (D66, 28 jaar)
2 Thierry Aartsen (VVD, 29)
3 Mahir Alkaya (SP, 30)

In Plein 2 beschrijft de parlementaire redactie de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag.

Lees ook:

Van Rooijen van 50Plus blijft vrolijk vechten tegen de bierkaai

Martin van Rooijen is een van de weinige Kamerleden die de invoering van de AOW (in 1956) nog heeft meegemaakt. Hij is de oudste volksvertegenwoordiger in de Kamer, maar leunt niet afwachtend achterover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden