Met Patty op de bar

Zoals ongedierte zich lastig laat bestrijden, zo is er ook een generatie diva’s die eigenlijk met nordic walkingstokken door het bos zou moeten gaan wandelen, maar tegen alle wijsheid in met wangimplantaten op het podium blijft staan. Cher bijvoorbeeld is zich terdege bewust van deze vergelijking. Jaren geleden waarschuwde ze zelf al: „Bij een nucleaire holocaust zullen er twee dingen overleven: kakkerlakken en ik.” De vraag is welke van de twee u zou kiezen indien u de mogelijkheid had. De opgelapte en aan alle kanten strak getrokken zangeres (64) timmert momenteel aan de weg met haar zoveelste comeback – een rol in de film ’Burlesque’ en hoge noteringen in Amerikaanse clubcharts met een remix van een van de nummers uit de film. Je kunt zeggen wat je wilt, maar weinigen doen het haar na: zes decennia lang hits scoren en de aandacht vasthouden.

Jonathan Maas

Er zijn er wel die het proberen, ook in eigen land. Patty Brard – 55 en naar het zich laat aanzien onder behandeling van een net zo meedogenloze plastische chirurg als Cher – maakte deze week bekend dat ze weer gaat zingen. Met een hoop bombarie in ’De Wereld Draait Door’ (ze was zo gehaast op weg gegaan dat haar arm uit de kom schoot, ze naar het ziekenhuis moest en ze met mitella bij Matthijs aan tafel zat). Een andere Nederlandse vedette op leeftijd – ook niet vies van een spuitje hier en daar – ging haar voor: Vanessa, die onlangs een jazzalbum uitbracht.

Iets stijlvoller dan Brard, die sinds haar faillissement alle schaamte voorbij is (we herinneren u aan haar klysmashow). Ze heeft de ambitie om in feesttenten op de bar te gaan staan met Nederlandstalig repertoire van de hand van Emiel Hartkamp, Bauer en Weber dat werk. Ze wil de nieuwe Sugar Lee Hooper worden. Songfestival-watcher Cornald Maas twitterde het meteen als ’brekend nieuws’ aan zijn followers. Je wilt tenslotte niemand een Brard met roze boa op de bar onthouden.

„Ik wil worden gezien als de ultieme vrouwelijke feestartiest die zorgt voor deinende mensenmassa’s en vrolijke polonaises”, meldde Brard, die vervolgens in hysterische lachsalvo’s losbrak, duidelijk nog onder de invloed van het lachgas uit het ziekenhuis. Je kunt twee dingen doen in het leven, onderwees Brard de tv-kijker vervolgens: „Cd’s maken om tussen de schuifdeuren te beluisteren, of 32.000 mensen laten meedeinen.” Ze heeft gelijk: meer keuze is er niet. Brard is het laatste van plan, zoveel is zeker. Met nieuwe krakers die luisteren naar illustere titels als ’Chillen met je billen’. Voor het geld zal ze het niet hoeven doen. Het faillissement zal na haar darmspoelingen op tv en haar carrière als roddelkoningin van SBS6 wel afbetaald zijn. Brard vindt het gewoon enig om te doen. „Ik ben veelzijdig”, verklaart ze. „Je kunt met mij over de biografie van Keith Richards praten, maar ik houd ook van K3 en Jan Smit. Ik heb in een Ferrari gereden maar ben ook gek op een Smart.” Welk facet van haar carrière ze met een Ferrari wilde vergelijken, vertelde ze niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden