Met no-nonsenseteam weer op weg naar de top

nieuwe uitdaging | De Nederlandse volleyballers hebben zich geplaatst voor de Europese titelstrijd in Polen. Het volgende doel van bondscoach Gido Vermeulen is deelname aan het WK.

Nee, het was niet altijd mooi. Maar dat hoeft ook niet van bondscoach Gido Vermeulen. Als de winst maar links- of rechtsom binnen wordt gesleept. Op vechtlust en karakter. En dat lieten zijn mannen zien tijdens het EK-kwalificatieduel met Turkije, gisteren in Koog aan de Zaan.

Met de winst van 3-1 (setstanden 19-25 25-22 26-24 25-18) sloot Nederland het kwalificatietoernooi in een stampvolle hal met 1100 toeschouwers als winnaar van groep E af, waardoor de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in Polen binnen was.

Dat is mooi, maar Vermeulen wil meer. De coach wil na zestien jaar afwezigheid weer terug naar het WK, waarvan het kwalificatietraject volgend jaar mei begint. Voor de lange mannen was de kwartfinale op de Europese titelstrijd de laatste jaren het hoogst haalbare. Vanwege de slechte prestaties bedankten veel ervaren spelers voor Oranje. Zij zagen er geen heil meer in.

In de schaduw van de vrouwen proberen de mannen zichzelf nu weer op de kaart te zetten. Toen Vermeulen door de volleybalsters aan de kant werd geschoven na een teleurstellende dertiende plek op het WK in Verona, stapte hij over naar de mannen.

Ondertussen bloeiden de speelsters die hij eerst onder zijn leiding had onder de Italiaan Giovanni Guidetti weer op. In twee jaar tijd groeide het vrouwenteam uit tot een ploeg van wereldformaat. Met zilver op het EK en deelname aan de Olympische Spelen, na twintig jaar afwezigheid, tellen de vrouwen weer mee.

Op de achtergrond van dat succes trok Vermeulen samen met assistent Ron Zwerver het land in om de beste spelers van Nederland te motiveren om opnieuw voor Oranje te komen spelen. Hij vond het onzin dat de grootste talenten geen enkele interesse in de zwaar afgetakelde ploeg hadden.

De 51-jarige coach kreeg het voor elkaar om een paar ervaren spelers terug te halen. Een succesgarantie was het niet. Op het EK van vorig jaar bleef het team steken op de negende plek. De opgetrommelde oude garde keerde weer terug naar de clubs.

Dan maar op een andere manier, dacht Vermeulen. De coach selecteerde een hoop nieuwe jongens. Spelers die het wel mooi vonden om te spelen met de ploeg van de geschiedenis van het olympisch goud in 1996. Al spreekt die prestatie niet voor alle spelers tot de verbeelding. De jongste international, de 18-jarige Fabian Plak, was nog niet eens geboren toen de gouden generatie het sprookje in Atlanta beleefde.

De meeste spelers zijn nu rond de 25 à 26 jaar oud. Een perfecte leeftijd, vindt Vermeulen. "Ze kunnen nu een paar jaar met elkaar spelen. Maar je moet er ook een paar jongere jongens bij hebben. Dat geeft frisheid en energie. De ervaren spelers vinden het ook belangrijk om een keer een nieuw gezicht te zien."

Eén ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen. Vermeulen roemt de volleyballers om hun mentaliteit. "Het was af en toe niet goed, maar het was wel met heel veel inzet. Dit zijn allemaal no-nonsensejongens. Ik zie het liever met veel arbeid dan andersom."

Een van die harde werkers is Wouter ter Maat. De 25-jarige speler, die voor de Duitse club Berlin Volleys uitkomt, ging een paar dagen geleden door zijn rug en kon gisteren 'met acht pilletjes erin' toch spelen. Ter Maat denkt liever niet te veel na. Hij knalt die bal gewoon graag hard over het net. "We gaan voor elke bal. Soms zitten er goeie dingen tussen, soms ook niet. Maar je moet blijven vechten. Ik werk liever met mijn handen dan dat ik de hele tijd moet nadenken. Gewoon rammen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden