Met Nederlander getrouwde IS-bruid heeft geen spijt, maar wil wel terugkeren naar Groot-Brittannië

Een Irakese soldaat houdt een vlag omhoog van Islamitische Staat in Mosul, waar IS is verdreven. Beeld REUTERS
Een Irakese soldaat houdt een vlag omhoog van Islamitische Staat in Mosul, waar IS is verdreven.Beeld REUTERS

Jihadiste Shamima B. (19) heeft Groot-Brittannië gesmeekt haar te laten terugkeren. Dat heeft zij laten weten in een interview met de Britse krant The Times. Volgens de krant heeft ze er geen spijt van dat ze naar het kalifaat is gegaan en ook niet van haar huwelijk met de Nederlandse IS-strijder Yago R.

Redactie

B. uit de Londense wijk Bethnal Green vertrok als 15-jarige niet lang na de dood van haar moeder met twee schoolvriendinnen naar het kalifaat van IS. Ze werd er door de jihadisten uitgehuwelijkt aan de Arnhemse IS-strijder Yago R. Hij staat sinds 2016 op de nationale terreurlijst. B. verloor later in een kamp in Syrië haar twee kinderen. Volgens The Times is ze momenteel hoogzwanger. Ze is ontdaan door het verlies van haar kinderen en wil terug naar Groot-Brittannië. Het is niet bekend waar haar man Yago R. zich momenteel bevindt.

Haar wens zorgt voor verdeling onder de Britten. Velen vragen zich af of B. een tweede kans verdient of een gevaarlijke extremist is zonder berouw. De minister van binnenlandse zaken, Sajid Javid, zegt te willen voorkomen dat ze terugkomt, want “dat soort mensen haat ons land”. Een leider van de conservatieve ‘brexiteers’, parlementariër Jacob Rees-Mogg, vindt juist dat “we moeten sympathiseren met het schoolmeisje dat twee baby’s heeft verloren en dat zo is misbruikt door IS’'.

De chef van de Britse geheime dienst MI6 reageerde vanuit München dat hij de terugkeer van B. “mogelijk heel gevaarlijk’', vindt maar juridisch correct. “Britten hebben het recht naar hun land terug te gaan’', aldus Alex Younger.

Tweede kans

Een voorganger van MI6-chef Younger, Richard Barrett, zei dat B. een tiener is die is ontspoord, maar die nog een kans verdient. “De Britse samenleving moet sterk genoeg zijn om haar weer op te nemen.’' De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vindt niet dat ze niet terug mag komen, als de veiligheidsdienst dat gevaarlijk vindt.

Ook haar familie heeft de Britse overheid verzocht haar te laten terugkeren. “We maken ons zorgen dat haar geestelijke gezondheid is beïnvloed door alles wat ze heeft gezien en moeten doorstaan”, verklaarden ze tegenover de Britse tv-zender ITV.

Mocht het B. lukken om op eigen kracht terug te keren, dan hangt haar in Groot-Brittannië een gevangenisstraf voor deelname aan een terreurgroep boven het hoofd. Al maakt het Britse recht een daadwerkelijke veroordeling lastig: van de enkele honderden Britse jihadisten die zijn teruggekeerd, is slechts een klein deel met succes veroordeeld.

Lees ook:

‘Haal IS-moeders en kinderen terug’

De verantwoordelijkheid die Nederland heeft voor de kinderen van IS-moeders moet zwaarder wegen dan het eigen-schuldprincipe, schreef Trouw onlangs in een commentaar.

Islam uit de eerste hand: een overzicht van de belangrijkste rechtsregels

Met de eerste Nederlandse vertaling van de jurist Ibn Taymiyya gunt Machteld Allan de lezer een kijkjein de bron van salafisten en andere moslims.

Van Doetinchem naar het kalifaat: maar nu wil deze IS-strijder weer naar huis

Hij ging in 2014 naar Syrië ‘om te helpen’ en kwam bij IS terecht. Nu wacht hij in een Koerdische cel op terugkeer naar Nederland. Trouw sprak de kalifaatstrijder in de buurt van de Koerdische gevangenis waar hij vijftien maanden vastzit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden