Met musicals terug in de tijd

Volop nostalgie dit seizoen wat musicals betreft. Naast een ode aan Wim Sonneveld en een musical van Mini en Maxi over de ’zwerver’ met het gouden hart, Dorus, komen er veel swingende terugstapjes in de tijd.

Voor ’All shook up – Love me tender’ zijn de 25 grootste hits van Elvis Presley in een nieuw verhaal gegoten. Ook ’Dromenzijn bedrog’ is een nieuwe musical: een komedie over een botsend en scheurend Hollands gezin, vol hits uit vijftig jaar Nederlandse popgeschiedenis.

In ’Hairspray’ voelen we de nostalgie van hoge kapsels, veel haarlak en swingende muziek uit de sixties (met Arjan Ederveen in de travestierol die John Travolta in de film speelde), en ’Mamma Mia!’ keert wegens succes terug met het vrolijke huwelijksverhaal vol ABBA-songs uit de jaren zeventig.

En dan zijn er nog de gouwe ouwe televisie-series die op de musicalplanken komen: ’Pipo de musical’ en ’Ja zuster, Nee zuster’. Bij deze laatste proberen Annick Boer als zuster Klivia en Joep Onderdelinden als Gerrit en Opa zich staande te houden in het rusthuis vol herrie. Geen makkelijke klus vanwege de voortdurende aanvallen van de vervelende Boze Buurman Boordevol. Dikke kans dat het meezingen wordt wanneer de inmiddels klassieke liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink worden ingezet. Want ze zitten er allemaal in: ’M’n Opa’, ’Wil u een stekkie’, ’De kat van ome Willem’, ’In een rijtuigie’, ’De Twips’ en natuurlijk ’Duifies’.

Van een heel andere orde is ’Amandla! Mandela’, een nieuwe muziektheatervoorstelling over de omwenteling die Nelson Mandela in Zuid-Afrika teweeg heeft gebracht. Een serieus en inspirerend verhaal, met aangrijpende en opzwepende muziek, gespeeld door een gemengde Nederlandse en Zuid-Afrikaanse cast en Kenneth Herdigein in de hoofdrol. Vlak voor de première, eind oktober, zendt de NOS een documentaire uit waarin Herdigein op zoek gaat naar de roots van Mandela. Dat klinkt als een goede smaakmaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden