Met moeite een week vol poëzie

Opening Week van de Poëzie, vanavond 20.00 uur in de Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143 Amsterdam, door burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Rest van het programma in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam. Maandagavond ’Poëziesalon’, met alle genomineerde dichters. Woensdag jongerendag (www.versgedicht.nl). Donderdag uitreiking van de VSB Poëzieprijs door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (www.vsbpoezieprijs.nl). Zie ook www.weekvandepoezie.nl.

De verkiezing van de Dichter des Vaderlands ligt nog vers in het geheugen en de Boekenweek is nauwelijks voorbij, of de Week van de Poëzie barst los. Nou ja, barst los. Er is een openingsavond met bekende dichters. En een slotavond met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Tussendoor vinden wat verspreide activiteiten plaats: iedereen kan zijn poëziemiddag of voordracht aanmelden. Samen vormen die de Week, of eigenlijk: zes dagen.

Het versterkt de eenheid van de Week van de Poëzie niet erg, en de samenwerking dit jaar met de Openbare Bibliotheek en met Amsterdam Wereldboekenstad voegt daar eerder verwarring dan duidelijkheid aan toe. Het is ook niet eenvoudig: niet alleen moet de Week concurreren met talloze andere evenementen, maar ook met iets triviaals als het weer. Wie gaat er in een zaaltje naar poëzie luisteren als buiten de voorjaarszon doorbreekt en de terrassen lonken? Er is een kleine projectorganisatie en ongetwijfeld is het budget voor publiciteit beperkt. Maar waarom duurt de Week zo lang, al duurt hij maar zes dagen?

Wat elk jaar wel veel aandacht trekt, is de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Genomineerde dichters zijn dit jaar Lidy van Marissing (’Zoek de lege gebieden’), Bart Meuleman (’Omdat ik ziek werd’), Alfred Schaffer (’Kooi’), Nachoem M. Wijnberg (’Het leven van’) en B. Zwaal (’Zouttong’). Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

Sinds vorig jaar is er niet alleen een vakjury, maar ook een publieksprijs. Op www.weekvandepoezie.nl kun je tot en met maandag 6 april stemmen op je favoriete genomineerde dichtbundel. De publieksprijs bestaat uit niet meer dan de eer, en hoewel het inderdaad een grote eer kan zijn om tot publiekslieveling uitgeroepen te worden, zijn meer mensen nodig om dit tot een belangrijke gebeurtenis te maken. Vorig jaar stemden er rond de 200 mensen.

Veel minder aandacht trekt het jongerenprogramma van de Week, en dat is onterecht. Stichting School der Poëzie zet zich al jaren in voor het bevorderen van poëzie op scholen, vanuit een piepklein kantoortje, met een minimum aan personeel. Langzamerhand boeken zij steeds meer succes. Er wordt niet alleen in de breedte gewerkt, met lessen op scholen door het hele land, van vmbo tot gymnasium, maar ook in de diepte: in enkele jaren is een flink bestand opgebouwd met jonge winnaars van prijzen. Die krijgen aparte workshops, om talent en belangstelling voor poëzie extra te stimuleren.

Voor de jongerenmanifestatie tijdens de Week van de Poëzie, ’v e r s’, hebben duizenden jongeren de afgelopen weken poëzielessen gekregen op school. Andere deden mee aan lokale voorrondes of volgden masterclasses. Op woensdagmiddag is de finale en dragen 24 kinderen en jongeren hun gedichten voor. ’s Avonds is het VSB Jongerendebat, waar door jongeren tussen 13 en 20 jaar over de genomineerde poëzie gediscussieerd wordt. Dan wordt ook de winnaar van de VSB Jongerenpoëzieprijs bekendgemaakt.

De Week van de Poëzie bevat leuke activiteiten, maar is veel te ambitieus voor het programma dat ze bieden. Misschien moet het volgend jaar toch een Tweedaagse zijn, al klinkt dat een stuk minder. Het zal in elk geval minder kosten, en dat zal het VSBfonds, dat de afgelopen maanden een enorm deel van zijn kapitaal verloor door eenzijdige investeringen, niet slecht uitkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden