Plein 2

Met lede ogen ziet het ministerie aan hoe Israël een Haags monument vertimmert

De toekomstige Israëlische ambassade. Beeld
De toekomstige Israëlische ambassade.

Een mogelijke diplomatieke rel is een wat zware term, maar de verbouwplannen voor de nieuwe Israëlische ambassade in Den Haag zijn niet met enthousiasme ontvangen. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap vreest onherstelbare schade aan een rijksmonument.

In 2016 kocht Israël voor 4 miljoen euro het leegstaande pand op nummer 4 aan het chique Haagse Plein 1813. De negentiende-eeuwse stadsvilla kent een rijke historie. Voor de oorlog zat de Japanse ambassade er, in 1946 en 1947 werkte de minister-president vanuit het pand.

Er moet heel wat gebeuren om van het al jaren leegstaande gebouw weer een geschikte werkruimte te maken. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid stelt eisen om de Israëlische ambassadeur te kunnen beschermen.

Het minst ingrijpend is nog de kap van veertig bomen om plaats te maken voor een omheining en een nieuwe ambassadeurswoning. De gemeente wil dit door de vingers zien als de Israëliërs wachten tot na het broedseizoen, elf nieuwe bomen planten, en ruim 40.000 euro storten in het Bomenfonds.

Maar de veiligheid vraagt ook om aanpassingen aan de historische villa. Aan de binnenkant vervangt een stevige betonconstructie de originele vloeren en spouwmuren. Het ministerie begrijpt dat de Israëlische ambassade tegen aanslagen beschermd moet worden, 'maar het rijksmonument verdraagt al deze ingrepen niet' want 'historische bouwmaterialen gaan verloren'. Dat is dan jammer, zo redeneert de gemeente. De plicht een ambassade te beschermen gaat boven de zorg voor monumenten.

Grauw stenen moloch

De toevallige passant merkt er overigens weinig van. De Israëliers bouwen een kelder met extra kantoorruimte aan de achterkant van de historische villa, zodat de gevel intact blijft. Het terrein krijgt aan drie kanten een hoge muur, maar aan de voorkant kun je straks door het hek nog naar binnen kijken.

Om het pand van binnen te bezichtigen, zullen belangstellenden waarschijnlijk moeten wachten tot de Israëliërs ooit verkassen. In januari verhuisde de Amerikaanse ambassade van het Haagse stadscentrum naar een makkelijker te beveiligen locatie in de buitengebieden bij Wassenaar. Dat geeft belangstellenden dit weekeinde tijdens Monumentendag kans om de oude grauwe stenen moloch aan het Lange Voorhout uit de jaren vijftig van binnen te zien, voordat de boel daar verbouwd wordt tot nieuwe locatie van het Escher-museum.

De nieuwe Amerikaanse locatie blijft een rariteit. Ambassades fungeren als ogen en oren in een ander land, maar de Amerikanen gaan in een geïsoleerde bunker zitten. In Irak of Afghanistan is dat wellicht begrijpelijk, in Nederland komt het wat overtrokken over.

Op stand

Dan hebben de Israëliers het beter voor elkaar. Nu zitten ze weliswaar aan het centraal gelegen Buitenhof, maar dan wel in een hoekje boven een pizzeria. Aan Plein 1813 staan ambassades op stand. Tegenover het nieuwe Israëlische onderkomen woont de Britse ambassadeur, en de ambassadeur van Pakistan wordt de nieuwe buurman. Gelukkig zijn het vrijstaande huizen, want Pakistan erkent Israël niet. Wellicht zorgt een buurtbarbecue voor een diplomatieke detente.

Voor diplomaten zit er nog een voordeel aan een mooie centrale locatie. Afspreken is op een ambassade namelijk niet eenvoudig. Bij de Amerikanen en Israëliërs moeten bezoekers na allerlei controles ook nog eens hun mobiele telefoon afgeven. Maar welke ambtenaar, journalist of politicus wil nu zijn smartphone tijdelijk afstaan aan een medewerker van de Israëlische of Amerikaanse veiligheidsdienst?

Een naburig eetcafé is dan een geschiktere ontmoetingsplek. Wat dat betreft zitten de Israëliërs straks goed, op loopafstand van eetgelegenheden van de Denneweg, vlak bij de vroegere Amerikaanse ambassade.

Open voor publiek op Monumentendag

1. Woning ambassade Peru (1910)
2. Ambassadeurshuis India (1912)
3. Residentie Canada (1928)
4. Vroegere ambassade VS (1959)

In Plein 2 leest u de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden