Met keurmerk Utz oogst koffieboer betere bonen

Boeren die werken onder de regels van het duurzame keurmerk Utz Certified leveren niet alleen een betere kwaliteit producten, zij zien ook kans hun oogsten blijvend te vergroten vergeleken met gangbaar werkende bedrijven. Het gaat hierbij om koffie, thee en cacao.

Dat blijkt uit het eerste Impact Report dat Utz deze week presenteerde. Utz zegt zich bij dit rapport te baseren op 24 onafhankelijke studies die zijn uitgevoerd in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Utz werkt met trainingsprogramma's die nu hun nut blijken te bewijzen. De vergrote boerenkennis van product en bodem en het nauwkeuriger gebruik van water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering waardoor niet alleen milieuvriendelijker wordt gewerkt, maar die tevens een hogere opbrengst per hectare oplevert.

Die verbetering is geen eendagsvlieg. Dat hogere productieniveau wordt ook op de langere termijn vastgehouden. Het rapport noemt onder meer ongunstige weersomstandigheden in Colombia die bij gangbaar werkende boeren leidden tot minder productie, terwijl de Utz-boeren hun opbrengsten wel zagen stijgen. Over een periode van vier jaar groeide het verschil in productie van 52 procent in het eerste jaar naar 169 procent aan het begin van het vierde jaar, aldus het rapport.

Utz is een van de grootste duurzaamheidsprogramma's in de landbouw. Het werkt inmiddels met een half miljoen boeren in 34 landen, die ook nog eens 400.000 arbeiders werk geven. Zeker op het gebied van koffie is Utz een grote speler. De helft van de verhandelde koffie in de wereld is van Utz-kwaliteit. In Nederland gebruiken onder andere Douwe Egberts en Ahold producten met het Utz-keurmerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden