Met kennis van nu zou Cameron het anders doen

Britse premier overleeft spoeddebat

Had hij geweten welke gevolgen het zou hebben, dan had David Cameron nooit Andy Coulson, de ex-hoofdredacteur van News of the World (NotW), in dienst hebben genomen, zei de Britse premier gisteren. "Je leert dagelijks bij, en geloof me, ik heb bijgeleerd", sprak Cameron tijdens een spoeddebat in het Lagerhuis.

Cameron, die zijn reis door Afrika moest afbreken vanwege het tumult rond het afluisterschandaal, ligt zwaar onder vuur door zijn betrekkingen met de Murdoch-pers. Na dagenlang verwijten over zich heen te hebben gekregen over zijn ontwijkende gedrag in de zaak-Coulson, probeerde hij vol strijdlust terrein terug te veroveren.

Daarbij vertolkte hij niet alleen de rol van de verantwoordelijke regeringsleider die zo snel mogelijk weer door wil met het land besturen, maar ook die van de beklaagde die zijn gedrag moet verdedigen. Cameron, toch al een beetje hees, moest een zwaar beroep doen op zijn stembanden: het gebrul van de Lagerhuisleden was af en toe niet te overstemmen. Voorzitter John Bercow sprak zijn mede-parlementariëres meerdere malen toe alsof het kinderen waren: "Order, order, wat moet het publiek niet van ons denken." Zowel de regering als het parlement is zich er zeer van bewust hoe de Britten nu aankijken tegen een onontwarbare kluwen van pers, politiek en politie.

Cameron kwam dicht bij een spijtbetuiging voor het feit dat hij Coulson had ingehuurd als woordvoerder. Als Coulson heeft gelogen over het afluisteren van telefoons bij NotW, dan moet hij zware criminele aanklachten tegemoet zien, zei Cameron. Met de kennis van achteraf 'zou ik hem de baan niet hebben aangeboden', zei hij. En ex-hoofdredacteur van NotW Rebekah Brooks kende hij niet zo goed als men veronderstelde: hij heeft haar nog nooit in pyama gezien, zei hij tot grote hilariteit.

Voor oppositieleider Ed Miliband (Labour) was het niet genoeg. Niet voor de eerste keer had hij het over Camerons 'rampzalige beoordelingsvermogen'. Opnieuw vroegen hij en andere Labourparlementariërs de premier waarom hij de wijze raad van collega's in de wind had geslagen. "Dit kan niet simpel onbenul zijn geweest. Het was een opzettelijke poging om de feiten over Coulson niet te willen zien", zei Miliband.

Cameron moest zich ook verdedigen tegen de aantijging dat zijn staf had geprobeerd om onderzoek naar het kraken van mobieltjes en de omkoping van politieagenten tegen te houden. En dat hij met Murdoch de mogelijke overname van satellietzender BSkyB had besproken, in weerwil van de ministeriële gedragscode. Zijn verdediging bestond, zoals verwacht, deels door te verwijzen naar banden tussen Labourleiders Blair en Brown met het Murdoch-imperium.

Enkele uren voor Camerons verklaring gaf het parlement een zeer kritisch rapport over de politie vrij. Het beschrijft een lange lijst fouten van de politie bij het onderzoek naar het afluisterschandaal dat al enkele jaren geleden opdook. Het rapport is vooral kritisch over politieman Andy Hayman, die het oorspronkelijke onderzoek in 2006 leidde. Zijn gedrag was 'onprofessioneel en ongepast'. De agent werd twee jaar later columnist bij The Times, een Murdoch-krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden