'Met jouw bloed begint revolutie'

Het is stil in de ruime straten rond een moderne kerk in Islamabad. Daar is de uitvaartdienst voor Shahbaz Bhatti, de katholieke Pakistaanse minister van minderheden, die woensdag werd vermoord, vermoedelijk door een moslimextremist. De politie heeft alle toegangswegen gesloten uit angst voor aanslagen.

De Pakistaanse minister Yousaf Raza Gilani en veel diplomaten luisteren naar de predikers en sprekers. Een rits camera's registreert alles vanaf het balkon. Beveiligers houden hun hoge bazen scherp in de gaten. Gilani zelf spreekt ook. Hij zegt - met wallen onder zijn ogen - dat zijn overheid er alles aan zal doen om de daders te berechten. Bisschop Rufen Anthony vertelt hoe Bhatti probeerde een samenleving te creëren waarin mensen met verschillende geloven vredig samenleven.

Dat werd hem fataal. Zijn moordenaars verweten hem te tornen aan de godslasteringwet, die veelal misbruikt wordt om persoonlijke vetes uit te vechten.

Maar met zijn dood is Bhatti's strijd niet ten einde, zegt zijn oudere broer uit Canada. ¿Ik zeg u dat Shahbaz Bhatti niet de laatste persoon is die deze zaak in leven houdt.¿ Applaus - ook in een Pakistaanse kerk ongewoon - valt die belofte ten deel.

Extremistische ideeën overstemmen steeds vaker andere standpunten. De meeste Pakistanen kijken gechoqueerd en stilletjes toe hoe hun land steeds verder afglijdt op een helling van angst en onwaarschijnlijke verklaringen.

Zo wordt de moord in enkele media afgedaan als een Amerikaans complot om de aandacht van Raymond Davis af te leiden. Die Amerikaan schoot eind januari twee mannen dood om nog onduidelijke redenen en wordt nu berecht.

Bhatti werd ernstig bedreigd om zijn standpunten.

De Europese Unie woont de uitvaartdienst met veel diplomaten bij. ¿We willen een signaal afgeven¿, zegt een diplomaat die anoniem wil blijven. ¿Iedereen vraagt zich af of de overheid wel door heeft dat het land in dodelijk gevaar verkeert. Extreem-rechts lijkt de overheid in zijn macht te hebben. We zijn hier om te tonen dat wij de rechten van minderheden steunen.¿

Bhatti's kist wordt weggedragen voor de reis naar zijn geboortedorp Khuspur, een paar honderd kilometer verderop. Vrienden, familieleden en aanhangers scanderen leuzen. Zij hopen op verlossing van de ellende waar Pakistan steeds dieper in wegzinkt. ¿Bhatti Sahib, met jouw bloed is de revolutie geboren.¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden