Met je twaalfjarige dochter over seks praten, is goed. Maar hang niet de expert uit.

Ze krijgt langzaam pukkels en andere puberkuren. Maar seks vindt het twaalfjarige meisje écht nog niet interessant. Moet moeder er toch naar blijven vragen?

'Twaalfjarigen hebben seks. Sluit je ogen daar niet voor', leest moeder in de krant. Ze fronst haar wenkbrauwen. Haar dochter hoort duidelijk niet bij de in het artikel genoemde 7,5 procent van de 12- tot 14-jarigen die tussen de lakens heeft gelegen, in een steegje is beland of anderszins. Want haar twaalfjarige - bijna dertien - is drukker met paarden en poezen dan met piemels.

En toch: de ogen sluiten wil moeder niet, en daarom heeft ze een paar pogingen gedaan om een gesprekje te openen. Wat toen gebeurde, bevestigde haar gevoel: dochterlief kapte resoluut de conversatie af. Want seks vindt ze maar 'vies'. Mag moeder op haar gevoel vertrouwen dat haar meisje wat later 'rijp' is, of moet ze de gelegenheid aangrijpen om toch te vissen en te waarschuwen?

Natuurlijk mag moeder op haar gevoel vertrouwen, zegt Fadua El Bouzzaoui van de Rotterdamse stichting Voorlichters Gezondheid. "Ik spreek veel meisjes met Turkse en Marokkaanse roots, die vervelende ervaringen hebben gehad en nooit over seks hebben gepraat met hun ouders. Terwijl we uit onderzoek weten dat communicatie met ouders essentieel is voor een gezonde seksuele ontwikkeling." Praat er dus toch over, adviseert El Bouzzaoui, maar dan indirect, via een omweg. Zeg bijvoorbeeld: "Ik weet dat jij niet toe bent aan seks, maar geldt dat ook voor je vriendinnen?"

Wees daarbij nooit veroordelend maar nieuwsgierig, zonder het meisje het gevoel te geven dat ze met antwoorden op haar hoede moet zijn, vult seksuologe Sanderijn van der Doef aan. "Laat dochter merken dat jij van haar leert over wat er speelt in haar wereld en die van haar leeftijdsgenootjes. Zij is de expert, niet jij."

In gesprek blijven is bij pubers belangrijker dan informeren. Aan dat laatste hebben twaalfplussers meestal geen behoefte meer, zegt Van der Doef, die werkzaam is bij Rutgers WPF. Kleine dagelijkse gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor zo'n gesprekje. "Je kunt dat krantenbericht aan haar voorleggen: goh, ik wist dit niet. Herken jij dat? Hoe gaat dat bij jullie? Dus jij bent niet zover? Maar als dat wel zo is, met wie zou jij over seks praten? En wat zou jou helpen? Geef haar een leuk boek over puberzaken, waarin ze kan lezen zodra ze de behoefte heeft."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar Opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden