Arkel

Met je scootmobiel op cursus

Cursisten overleggen op het speciale parcours met hun instructeur. Beeld Cor de Kock
Cursisten overleggen op het speciale parcours met hun instructeur.Beeld Cor de Kock

'Ho, stop' roept de instructeur nog, maar het mag niet meer baten. Een deelneemster van de scootmobielcursus bij De Lingehof rijdt dwars over de afzetting van het parcours. Ze komt abrupt tot stilstand.'Deze mevrouw was nogal zenuwachtig', zegt de instructeur die meehelpt de scootmobieldag bij het Arkelse zorgcentrum in goede banen te leiden.

Martijn Verburg

De gemeente Giessenlanden houdt hier samen met VVN een scootmobieltraining, waar cursisten hun verkeerskennis en rijvaardigheid kunnen opfrissen. Na een bak koffie wordt gestart met een theoriecursus, waarin ze worden gewezen op de rechten en plichten van een scootmobielrijder. Daarna volgt het praktijkgedeelte, waarbij de cursisten onder professionele begeleiding door Arkel rijden.

Remproef
Op de parkeerplaats is zelfs een heus parcours aangelegd om speciale vaardigheden te oefenen. Slalom, achteruit rijden, keren in een smalle straat, de remproef, alles wordt geoefend. Jan de Jong, van VVN Zuid-Holland: 'Zo'n cursus helpt echt om vaardig te blijven in het verkeer. Sommige mensen die hier meedoen kunnen niet eens fietsen. Het is voor scootmobielrijders best lastig om je te handhaven in het verkeer. Vroeger waren er geen rotondes, laat staan van die ingewikkelde als nu'. Deelneemster mevrouw Veldhoven-Slob beaamt dat: 'Ik heb veel van de theorie opgestoken. Het is tegenwoordig maar de vraag of je voorrang krijgt. Meestal nemen ze het gewoon, terwijl je voorrang toch echt dient te krijgen'.

Begrensd
Verderop staat een medecursist te wachten bij de servicebus van MHG Zorgmiddelen, die de scootmobielen levert en onderhoudt. De monteur zorgt dat het vervoermiddel opnieuw wordt afgesteld. 'Alles kan aan de wensen van de klant worden aangepast. Snelheid, acceleratie, remvermogen. De meeste scootmobielen zijn begrensd op 18 kilometer per uur, maar sommige gaan harder', zegt hij, doelend op de wachtende cursist, die met zijn rode Moto Guzzi-pet grijnzend meeluistert. 'Deze meneer heeft de Mercedes onder de scootmobielen. Die gaat harder en is comfortabeler'.

Linda de Jong, die deze dag coördineert, is tevreden over het verloop. 'De deelnemers doen het prima. Verkeersdeelnemers realiseren zich vaak niet hoe moeilijk het is om met zo'n scootmobiel te rijden. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zomaar een stoeprand raakt. Je ligt zo om, als je niet uitkijkt. We zijn blij dat we deze mensen wat meer zelfvertrouwen kunnen meegeven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden