Met je neus tegen de tv, kan dat kwaad?

Met je neus tegen de televisie kijkt toch echt het lekkerst. Tenminste, dat lijken de 2-jarige dochter van een lezer en haar vriendjes te denken. Regelmatig treft hij het groepje zo aan. De ouders zijn bang dat dit slecht is voor de kinderogen. Moeten zij dit hun dochter afleren of is het een fabeltje?

LEANNE TAKKEN

Kinderoogarts Tjeerd de Faber (56) snapt het probleem van de ouders. Al hoeven ze zich geen zorgen te maken. "Hun angst stamt nog uit de tijd dat ik jong was. De zwart-wittelevisies waar wij toen naar keken, waren grote beeldbuizen. Uit die kasten kwam straling die slecht zou zijn. Tegenwoordig weten we dat deze straling zo'n laag niveau heeft, dat het niet schadelijk is voor kinderogen."

De platte televisies die tegenwoordig in bijna elke huiskamer hangen, geven nauwelijks straling af. Hier kunnen kinderen dus geen oogafwijkingen van krijgen. Wel vraagt De Faber, arts in het Oogziekenhuis Rotterdam, zich af waarom het meisje zo dicht bij het beeldscherm zit. "Over het algemeen is er een reden dat kinderen of volwassenen zo strak op het scherm zitten. Waarschijnlijk is ze bijziend en heeft ze een bril nodig." De Faber raadt de lezer dan ook aan om een bezoekje aan oogarts of opticien te brengen.

De Faber en zijn collega's denken wel dat kinderen sneller bijziend worden als ze te vaak en te lang naar de televisie kijken, achter de computer zitten of een boek lezen. Het oog moet dan altijd focussen op een voorwerp dat dichtbij is. Hierdoor vervormt de oogbal iets, die wordt als het ware langer. Wanneer kinderen veel buiten spelen verandert de focus van het oog vaker en kan het zich niet standaard aanpassen en vervormen.

Dit verschijnsel doet zich niet alleen op jonge leeftijd voor. Zo hebben scholieren die in hun examenperiode zitten bijvoorbeeld slechtere ogen dan wanneer zij terugkomen van vakantie. Dit heet examenmyopie. De Faber: "Tijdens het leren zitten jongeren vaak lang achter elkaar in de boeken. Als je ze dan test, zijn de ogen regelmatig een hele punt slechter dan wanneer je dezelfde test doet als ze bijna niet lezen. Het oog kan zich dus in een korte periode ergens aan aanpassen. Deze myopie herstelt zich wel weer."

Een oudere zoon van het stel kijkt het liefst in het donker naar zijn favoriete programma's. Volgens De Faber is dat ook geen probleem: "Het is niet schadelijk om zonder licht televisie te kijken, je wordt er alleen sneller moe van. Om zo veel mogelijk licht op te vangen, zijn de pupillen heel wijd. Hierdoor ziet het oog minder scherptediepte en moet het dus meer moeite doen om scherp te stellen." Dit is te vergelijken met het maken van een foto in het donker. Het kan wel, maar de foto is bijna standaard bewogen. Alleen met een hele lange sluitertijd is de foto duidelijk.

Op korte termijn is het wel slecht voor zowel kinder- als volwassen ogen om een langere periode dicht bij een beeldscherm te zitten. Je knippert dan veel minder, wat rode, droge en geïrriteerde ogen tot gevolg heeft. Dit blijkt op de werkvloer zo'n probleem dat de Arbowet er rekening mee houdt met het advies om na twee uur een kwartiertje pauze te houden. Een rondje lopen of naar buiten kijken tijdens vijftien minuten is lang genoeg voor je ogen om zich te herstellen.

Ook een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden