Met je mobiel inchecken in de trein nog voor eind van het jaar mogelijk

Een reiziger bij een toegangspoortje op het station. Beeld anp
Een reiziger bij een toegangspoortje op het station.Beeld anp

In- en uitchecken in het openbaar vervoer met je mobiele telefoon wordt nog voor het eind van het jaar mogelijk. Tenminste, voor circa 10.000 van de klanten van telecomaanbieders Vodafone en KPN. De Nederlandse OV-sector gaat op bescheiden schaal het zogeheten 'Smart OV' uitrollen. Voorlopig worden alleen voltarief reizen gefaciliteerd.

Dat zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en directeur van OV-bedrijf Connexxion in een interview met deze krant. Hiermee zetten de OV-bedrijven en de twee telecomaanbieders een belangrijke stap in de modernisering van betaalmethodes in het openbaar vervoer.

Het onderhandelen met telecombedrijven over Smart OV was en is niet altijd even makkelijk. "Telecombedrijven hebben grote sommen geld betaald voor hun licenties. En vragen zich dus vooral af wat zij eraan kunnen verdienen. Terwijl wij denken dat het voor hen juist een aanwinst kan zijn, waarmee ze de klant kunnen plezieren. Gelukkig zijn er sinds kort positieve ontwikkelingen bij KPN en Vodafone."

Of het in 2017 ook gaat lukken reizigers te laten betalen via de bankpas, zoals de sector eerder voorspiegelde, is onzeker. OV-bedrijven willen wel en de technische mogelijkheden zijn er, maar banken zijn terughoudend. Als het al lukt om volgend jaar het betalen via bankpas en smartphone in te voeren, dan zal dat waarschijnlijk slechts kunnen bij één bank, zegt Schmeink. "We zijn nog aan het touwtrekken met de banken. En dat kost energie. Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer. Wij vinden dat niet acceptabel als je bedenkt dat de technologie gewoon beschikbaar is."

Waarover bent u aan het touwtrekken met banken?
"De banken willen garanties over het aantal betalingen die via hun systemen gaan lopen als de bankpas gaat functioneren als OV-chipkaart. Maar wij kunnen geen garanties geven, omdat wij niet weten welke betaalmethode populair wordt bij de klant. Nieuwe betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet kunnen weleens snel gaan groeien. En dan heb je nog de opkomst van het betalen via horloges en sieraden via chips. Met al die nieuwe mogelijkheden kun je je zelfs afvragen, en dat doen banken zelf ook, of de bankpas over tien jaar nog wel bestaat."

Maar als er zo veel verschillende betaalmogelijkheden komen, in welke moet de Nederlandse OV-sector dan investeren?
"Ja, het is inderdaad de vraag waar je je geld op inzet. We investeren nu in betalen met de bankpas, terwijl die over een paar jaar misschien wel oude meuk is. Maar je moet een keuze maken. We kunnen ook niet zes systemen naast elkaar gaan faciliteren want dan stijgen de kosten, terwijl we er nog steeds op uit zijn om de kosten voor het betalen juist omlaag te krijgen."

Hoe gaat u er dan uitkomen met de banken?
"Door te onderhandelen, de wensen kenbaar te maken en proeven te doen. Eind dit jaar begint er een proef in Den Haag met HTM en ABN Amro. Als het aan ons ligt gaat het wel lukken om te betalen in het OV via tenminste één bank."

Maar de klant wil toch gewoon met alle bankpassen en elk mobieltje kunnen betalen?
"Ik sta te kijken van de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen altijd maar denkt dat iets in een keer moet kunnen. We zijn nu eenmaal afhankelijk van banken en telecombedrijven. Alles kan natuurlijk, maar dan moeten we banken en telecombedrijven nationaliseren zodat we ze kunnen opleggen akkoord te gaan."

Blijft de OV-chipkaart wel bestaan?
"Ja, voorlopig zeker. Alleen al om even snel een kaartje te kopen. Hoe lang de OV-chipkaart nog bestaat, hangt samen met de mate waarin contant geld verder wordt teruggedrongen. Nu is het gebruik van contant geld nog heel dominant bij kleine bedragen. Dat verandert niet van de ene op andere dag."

Hoe werkt het?
Wie straks wil betalen met Smart OV op zijn mobiele telefoon moet deze eerst aanmelden bij zijn OV-chipaccount. Verder moet je een app downloaden. Daarna kun je de telefoon gebruiken zoals je nu de OV-chipkaart gebruikt. Bij de bankpas hoef je je niet aan te melden. In en uitchecken wordt geregistreerd, doorgestuurd naar je account en via dat account wordt er uiteindelijk afgerekend bij je bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden