Met je fossielen naar het museum

Een bijzondere vondst gedaan tijdens een strandwandeling? Neem je strandemmertje zondag mee naar het Museon. Een geologisch panel zit daar à la 'Tussen Kunst & Kitsch' klaar om meegebrachte schelpen, botjes, tanden, vuurstenen en potscherven te analyseren. Als het stukje compleet genoeg is, kunnen de deskundigen beoordelen hoe oud het is, en aan welk dier het ooit gezeten heeft. Wie weet stamt die schelp die al jaren thuis op de vensterbank ligt wel uit het Pleistoceen.

De geologen hopen vooral veel fossielen tegen te komen uit het gebied waar nu de Noordzee ligt. Langs de Delflandse kust, tussen Hoek van Holland en Kijkduin, zijn de afgelopen jaren veel resten van dieren uit de ijstijd gevonden, vooral uit het Weichselien (10.000 tot 100.000 jaar oud) en het vroeg-Holoceen (8000 tot 10.000 jaar oud). Ze spoelen mee met het zand dat daar is opgespoten voor de Zandmotor, ter versterking van de kust. Zo worden er vaak mammoetbotjes en haarplukjes van wollige neushoorns gevonden: het gebied waar nu de zee ligt, was miljoenen jaren geleden een steppe.

Een bijzondere recente aanwinst is een 35.000 jaar oud hazenkaakje (zie foto). "Vóór de vondst wisten we nog niet dat hier vroeger ook hazen leefden. Dit soort bevindingen helpen ons een realistisch beeld te vormen van een gebied waar nog veel onduidelijk over is. Zo maken we de geschiedenis steeds completer", vertelt Jacqueline Waasdorp, bestuurslid van de Haagse geologische vereniging, die ook meewerkt aan het onderzoek.

"Ter aanvulling op ons onderzoek, hopen we met de kijkmiddag zoveel mogelijk nieuwe stukjes historie op te duikelen." De verzamelde gegevens en nieuw opgedane inzichten over het gebied worden uiteindelijk verwerkt in een boek. De kijkmiddag is op zondag 2 juni van 11.00 tot 15.00 uur, in het Museon in Den Haag, een interactief museum over cultuur en wetenschap.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden